Onderstaand recept is met ons gedeeld door Agnes Jacobs, het recept heeft ze een hele tijd geleden gekregen van een vriendin. De bodem van deze MonChoutaart wordt op een andere manier gemaakt dan andere recepten die ik ken, lekker.
Voor 12 punten
Benodigdheden
- springvorm (26 cm. doorsnee)
- deegroller en hersluitbare diepvrieszak of keukenmachine
- 3 mengkommen
- handmixer
- 1 vel bakpapier
- bakkwastje of vel keukenpapier
- lepel
- spatel
- steelpan
- groot bord of schaal
Ingrediënten
- 230 gram Maria koekjes
- 100 gram boter of margarine en een klein beetje extra om de vorm in te vetten
- 200 gram MonChou (verse roomkaas)
- 125 gram witte basterdsuiker
- ¼ liter slagroom
- 1 zakje klopvast
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eetlepels abrikozenjam
- 1 blikje kersen vlaaivulling (inhoud ± 430 gram)
Bereiding MonChoutaart
Bekleed de bodem van de springvorm met het bakpapieren en vet de opstaande rand met de bakkwast of het keukenpapier in met een beetje boter. Breek de koekjes in kleine stukjes en doe ze in de plastic zak, sla ze met de deegroller tot fijne kruimels of maal de koekjes fijn in de keukenmachine. Doe de koekkruimels in een mengkom. Smelt in de steelpan de boter op laag vuur.
Zet het vuur uit zodra de boter gesmolten is. Vermeng de boter met de koekkruimels en roer er de abrikozenjam doorheen. Verdeel het koekkruimelmengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bodem in de koelkast om op te stijven totdat je de vulling klaar hebt.
Doe de MonChou en de basterdsuiker in een mengkom. Klop dit mengsel met de mixer totdat het romig is en de suiker goed is opgenomen in de roomkaas.
Klop in de andere mengkom met de mixer de slagroom met de klopvast en vanillesuiker stijf. Voeg de geklopte slagroom toe aan het MonChoumengsel en klop nog even goed door elkaar. Doe het MonChoumengsel op de koekjesbodem in de springvorm en verdeel de vlaaivulling gelijkmatig hierover.
Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
Tip
De bodem kan ook goed met Bastogne koeken gemaakt worden, ook lekker, de verhouding koekjes en boter blijft hetzelfde, de abrikozenjam is dan niet nodig.
Meer gebak
Bienestich, een luchtige taart
Deze kersenslagroomtaart is lekker luchtig en relatief snel klaar. 20 minuten voorbereiden en 40 minuten in de oven.
Nonnevotten met Carnaval
Een nonnevot is een in olie gefrituurdgistdeeg in de vorm van een strik. Nonnevotten worden traditioneel rond carnaval gegeten. Het gebak heeft de naam te danken aan de gelijkenis met de strik op het achterwerk van een non.
Bak havermoutkoekjes in 30 minuten
Bak thuis in een half uurtje havermoutkoekjes met o.a. bakmeel, ei, boter, havermout citroen, vanille- en kristalsuiker.
Mokka schuimtaart met hazelnoten
Deze mokkaschuimtaart met twee schuimbodems, hazelnoten, eiwit, slagroom en koffie is lekker luchtig. Bak de 2 bodems apart.
Koekjestaart
Een lekkere en eenvoudig te maken taart met biscuitjes. Leuk om met kinderen te maken voor een partijtje.





