mayonaise

Mayonaise op traditionele wijze

Het Culinair Geheugen
Met dit recept uit het jaar 1927 zet je met behulp van een staafmixer zo verse mayonaise op tafel. Je hebt alleen eierdooiers, slaolie. mosterd, azijn, peper en zout nodig.
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 1 portie (1,5 deciliter)

Benodigdheden

  • kleine glazen kom met deksel
  • klein kommetje
  • maatbeker
  • kleine garde of staafmixer
  • hoge kom of maatbeker waar de staafmixer inpast

Ingrediënten
  

  • 2 eidooiers
  • 1 deciliter slaolie
  • ½ theelepel mosterd
  • 2 eetlepels azijn
  • peper en zout

Instructies
 

Traditionele wijze

  • Splits de eieren, doe de eiwitten in het kleine kommetje en doe de eigelen met de mosterd en het zout en peper in de glazen kom.
  • Klop of roer de eigelen 15 minuten met de kleine garde totdat het eigeel dik en romig is.
  • Voeg een eetlepel azijn toe en klop dit goed door de eigelen. Voeg dan, terwijl je stevig roert druppelsgewijs de slaolie toe. Zorg ervoor dat de slaolie steeds goed opgenomen is voordat je nieuwe slaolie toevoegt. Blijf roeren totdat de mayonaise de juiste dikte heeft.
  • Proef of de mayonaise goed op smaak is, voeg eventueel nog wat peper, zout en azijn toe naar smaak.

Met staafmixer

  • Splits de eieren, doe de eiwitten in het kleine kommetje en doe de eigelen met de mosterd en het zout en peper in de hoge maatbeker. Klop dit ongeveer 1 minuut met de staafmixer. Voeg een eetlepel azijn toe en klop dit door de eigelen. Voeg een paar druppels olie toe en klop dit door het eimengsel. Voeg, als de olie goed is opgenomen de rest van de olie in een dun straaltje toe totdat alle olie goed is opgenomen. Klop nog even door totdat de mayonaise de juiste dikte heeft bereikt.
  • Proef of de mayonaise goed op smaak is, voeg eventueel nog wat zout, peper en azijn naar smaak toe.

Tips

  • De zelfgemaakte mayonaise is afgedekt in de koelkast enkele dagen houdbaar.
  • Je kunt ook zelf nog wat smaakmakers aan de mayonaise toevoegen, bijvoorbeeld kerriepoeder of paprikapoeder.
  • We gebruiken de eiwitten niet in dit recept. Je kunt ze wel gebruiken om bijvoorbeeld mokkaschuimtaart of Lambertustaart te maken.
  • Let op: Dit recept bevat rauwe eieren. Rauwe eieren kunnen een risico op voedselinfecties (zoals salmonella) met zich meebrengen, vooral voor jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand. Gebruik bij voorkeur zo vers mogelijke eieren en werk hygiënisch.

Notities

Bron: Dina Houx uit 1927, via Ine Boermans
Trefwoord eieren, sausje, snacks

Ook lekker

Sinaasappelmarmelade, een recept uit het jaar 1927

Sinaasappelmarmelade, een recept uit het jaar 1927

Dit is een recept uit het jaar 1927 voor sinaasappelmarmelade. Tegenwoordig maken we jams en marmelades vaak met geleisuiker, die bestond in 1927 nog niet. Daarom maken we deze marmelade met gewone suiker. De verhouding suiker/vruchten zorgt ervoor dat de marmelade lang houdbaar is.

Lees meer
Rettichsalade

Rettichsalade

Rettich is een pittige witte wortel die je in deze salade rauw mengt met gekookte eieren, appel, augurken en slasaus.

Lees meer
Wentelteefjes

Wentelteefjes

Pure nostalgie dit recept. Een lekker ontbijt- of lunchgerecht waarbij het oude brood uit je voorraadkast een goede bestemming krijgt. Dit is overigens een echt “op het heilige oog” recept. Als je het nog niet eerder gemaakt hebt, zijn de onderstaande verhoudingen een goed uitgangspunt maar misschien vind je het lekker om wat extra kaneel toe te voegen of wat meer suiker of juist wat minder.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This