recept zuur vlees
voor 6-8 personen

Benodigdheden

  • 1 grote braadpan of hapjespan met deksel
  • steelpan
  • kom of schaal met deksel
  • schuimspaan
  • groot bord
  • houten lepel
  • snijplank met scherp mes
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 800 gram runderpoulet of riblappen in blokjes gesneden
  • 4 deciliter water
  • 4 deciliter azijn
  • 4 middelgrote uien
  • 3 eetlepels appelstroop
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • 3 blaadjes laurier
  • 3 kruidnagels
  • 1 bouillontablet of 1 eetlepel bouillonpoeder
  • 40 gram boter of margarine
  • peper, zout, paprikapoeder, nootmuskaat
zuur vlees recept

Bereiding zuur vlees

Maak in de kom een marinade van de azijn, het water, peper, de laurierblaadjes en de kruidnagels. Marineer het poulet hierin 24 uur. Haal na 24 uur het vlees uit de marinade en dep het droog met wat keukenpapier. Bewaar de marinade.

Pel de uien en snij ze in grove stukken. Verhit de boter in de braadpan op middelhoog vuur tot het schuim weg trekt en de boter licht verkleurt. Bak het poulet rondom mooi bruin.

Schep het vlees uit de pan en bak de uien in het braadvet lichtbruin. Doe het vlees weer bij de uien in de pan en voeg de appelstroop, zout, paprikapoeder, nootmuskaat en bouillontablet toe. Verwarm de marinade in de steelpan. Voeg zoveel van de marinade toe aan het vlees dat het vlees net onder staat en zorg ervoor dat je de laurierblaadjes en kruidnagels uit de marinade aan het vlees toevoegt.

Zet het vuur op de laagste stand, gebruik eventueel een vlamverdeler en laat het vlees met het deksel op de pan enkele uren sudderen totdat het goed gaar is. Minimaal 3 uur geeft het lekkerste resultaat. Als je merkt dat er teveel vocht verdampt, vul het dan aan met een scheutje van de overgebleven marinade of warm water.

Verkruimel de ontbijtkoek en roer door de saus, laat het geheel nog 10 minuten zachtjes sudderen, totdat de saus gebonden is. Proef of het zuurvlees voldoende op smaak is, voeg eventueel nog wat peper en zout toe.

Tips

  • Als je geen al te grote braadpan hebt, is het handig als je het poulet in twee porties aanbraadt, het schroeit dan sneller dicht en blijft daardoor malser.
  • Zuurvlees wordt traditioneel gegeten met friet, maar is ook een heerlijke combinatie met rode kool of aardappelkoekjes.

 

Pin It on Pinterest

Share This