1 ontbijtkoek
Benodigdheden
- oven
- handmixer
- spatel
- taartrooster
- 1 vel bakpapier
- 2 mengkommen
- zeef
- langwerpig cakeblik (26 cm)
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 250 gram bruine suiker
- 8 gram of ½ zakje bakpoeder
- 3 theelepels speculaaskruiden
- 1½ eetlepel honing
- 1 kopje water of 175 milliliter
- 2 eieren
Bereiding ontbijtkoek
Bekleed het cakeblik met het bakpapier, zorg dat het bakpapier een klein stukje boven de rand van de cakevorm uitsteekt, dat is straks handig met het uit de vorm halen van de ontbijtkoek. Verwarm de oven voor op 175 graden C.
Doe de eieren en het water in de mengkom. Klop het mengsel met de handmixer totdat het schuimt. Voeg dan de bruine suiker, speculaaskruiden en honing toe en klop dit goed door elkaar.
Zeef de bloem met het bakpoeder boven de andere mengkom. Voeg de bloem in porties aan het ei-suikermengsel. Klop het goed door elkaar zodat alles goed gemengd is.
Doe het mengsel over in het cakeblik, zet in het midden van de oven en laat de ontbijtkoek in 50 minuten bruin en gaar bakken. Prik aan het einde van de baktijd met een satéprikker in de ontbijtkoek om te controleren of deze gaar is, als de prikker er schoon uitkomt, is de ontbijtkoek gaar.
Laat de ontbijtkoek op het taartrooster afkoelen voordat je deze aansnijdt.
Tips
- Voor een langwerpig cakeblik is het handig als je twee lange stroken bakpapier gebruikt die wat over de rand heen steken, een strook in de breedte en een in de lengte van het cakeblik.
- Voor een veganistische variant: vervang de eieren door bananen en verdubbel de hoeveelheid bakpoeder. Verminder eventueel de hoeveelheid suiker, want door de bananen wordt de koek nog zoeter.
Waar kom je ineens met die bruine suiker vandaan?? Die staat toch niet bij de ingredienten?
Beste Daisy,
Fijn dat je ons daarop wijst. Het recept is niet correct op de website gezet. Ik ga het nu aanpassen. Stefania