Aardappelkoekjes
De kokkinnen van vroeger waren meester in restverwerking. Zo ook mijn moeder, als het om eten ging, werd niets weg gegooid. Het onderstaande recept is daar een goed voorbeeld van. Als we een keer aardappelpuree over hadden van de dag ervoor, dan maakte mijn moeder vaak aardappelkoekjes voor de lunch. ‘Petattekukskes´ in het dialect.
voor 6-8 koekjes
Benodigdheden
- mengkom
- houten lepel
- koekenpan
- grote lepel
- bakspaan
Ingrediënten
- 5 eetlepels aardappelpuree (restje, koud)
- 1 deciliter melk
- 2 eetlepels bloem
- peper en zout
- 1 ei
- 30 gram boter of margarine
Bereiding aardappelkoekjes
Doe de aardappelpuree in de mengkom, voeg het ei, de melk, wat peper en zout toe en roer het goed door elkaar. Roer lepel voor lepel de bloem door het beslag. Het beslag moet niet te dik van structuur zijn, misschien is een of anderhalve eetlepel bloem ook voldoende.
Verhit een klontje boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep, zodra de boter lichtbruin is, drie lepels van het beslag in de pan (maak er drie koekjes van).
Bak de aardappelkoekjes lichtbruin, keer ze om en laat ook de andere kant mooi bruin bakken. Herhaal dit tot het beslag helemaal op is.
Tips
- Mocht je nog een klein restje groenten hebben staan, snij de groente in kleine blokjes en meng ze door het beslag, ook lekker.
- Dit recept voor aardappelkoekjes combineert heerlijk bij wildgerechten.