recept lekkere vleesschotel varken

Recept vleesschotel De Dreumel

Het originele ‘Dreumel‘ recept is van Wiel Cox. Wiel had samen met zijn vrouw Maria een frituur en later een bistro annex café/zaal in het Limburgse Horst. In de begintijd van de frituur, was er op het gebied van snacks nog niet heel veel aanbod. Wiel maakte daarom bijvoorbeeld zelf kroketten en experimenteerde graag met wat lekkers voor bij de friet. Hij liet dit “lekkers” dan proberen door een paar van zijn vaste klanten en voor dit speciale recept kwamen de klanten terug.

Omdat het in die tijd bijna carnaval was, is het gerecht Dreumel genoemd, de naam van zowel de carnavalsvereniging in Horst als Horstenaren in carnavalstijd.  Het frietje Dreumel is legendarisch in Horst. Het originele recept heb ik helaas niet meer maar het onderstaande komt er bij in de buurt.

Met dank aan Antoinette Coumans-Cox en Mariëlle Coenen-Cox voor de toelichting bij het ontstaan van Dreumel.

Voor 8 personen

Benodigdheden

  • snijplank met scherp mes
  • braadpan met deksel
  • houten lepel of garde
  • steelpan

Ingrediënten

  • 400 gram gaar soepvlees
  • 4 uien
  • 1 rode paprika
  • ½  bouillontablet of ½  eetlepel bouillonpoeder
  • 1 teentje knoflook
  • 500 gram champignons
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel sambal
  • 40 gram boter of margarine
  • 40 gram bloem
  • 5 deciliter bouillon, gemaakt van 1 bouillontablet of bouillon waarin het vlees getrokken heeft

 

ingrediënten varkensvleesschotel

Bereiding

Gebruik voor dit recept gaar soepvlees of zet 400 gram soepvlees (rundvlees) op met 1,5 liter koud water en 1,5 bouillontablet of 1,5 eetlepel bouillonpoeder.

Breng de bouillon aan de kook en laat het dan op een laag vuur tegen de kook aan 6 – 8 uur trekken. Het soepvlees hoort zo gaar te zijn dat het bijna vanzelf uit elkaar valt. Haal het soepvlees uit de bouillon en laat het vlees en de bouillon afkoelen.

Snij het soepvlees in kleine stukjes of trek het met twee vorken uit elkaar.

Groentes

  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Maak de paprika schoon en snij in kleine blokjes.
  • Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes.

Breng in een steelpan een bodempje water met een beetje bouillonpoeder of een halve verkruimelde bouillontablet aan de kook. Kook hierin de champignons ongeveer 5 minuten. Giet de champignons af.

Laat in de braadpan op middelhoog vuur de boter bruin worden en fruit hierin de ui en knoflook glazig. Bak dan de paprikastukjes mee. Strooi de bloem in de pan en laat deze in het mengsel garen, giet er dan een beetje koude bouillon bij en roer goed door tot een gladde pasta ontstaat.

Breng steeds het mengsel weer aan de kook voordat je er nieuwe koude vloeistof bij doet, herhaal dit tot je een mooie gebonden saus hebt.

Beoordeel zelf of je alle bouillon nodig hebt of niet.

Soepvlees

Roer het klein gesneden vlees en de gekookte champignons erdoor. Breng de Dreumel op smaak met (veel) paprikapoeder, sambal en wat peper en zout en laat nog een kwartiertje op een laag vuur sudderen.

 

Tip

  1. Smaakt overheerlijk bij friet en salade.
  2. Voor dit gerecht kun je soepvlees gebruiken waarvan je bijvoorbeeld eerst runderbouillon getrokken hebt.

Pin It on Pinterest

Share This