Koffielikeur als cadeau
Benodigdheden
- keukenweegschaal
- weckpot van ca. 1,8 liter inhoud met deksel eraan vast en bijpassende rubberen ring
- waterkoker of pan met 2,5 liter inhoud
- grote maatbeker
- zeef
- trechter hersluitbare fles of flessen (bij elkaar 1,5 liter)
Ingrediënten
- 1 liter zachte jenever jonge jenever 30% alcohol
- 500 gram bruine kandijsuiker
- 5 zakjes vanillesuiker
- 165 koffiebonen ca. 25 gram
Instructies
Voorbereiding
- Was de weckpot en de rubberen ring heel goed af in een beetje heet sodawater. Spoel de weckpot en de rubberen ring goed na met schoon water en droog de rubberen ring heel goed af.
- Kook 2 liter water, giet het water in de weckpot en laat dit enkele minuten staan. Giet het water uit de weckpot en zet de weckpot met de opening naar beneden op een schone theedoek om te laten drogen.
Bereiding
- Doe de koffiebonen, de kandijsuiker, de vanillesuiker en de jenever in de weckpot.
- Sluit de weckpot goed af met de rubberen ring en de klem. Schud de weckpot regelmatig goed om, zodat de suiker in de jenever oplost. Na ongeveer 4 weken is de suiker opgelost en de likeur goed op smaak.
- Giet de likeur door een fijne zeef in een kom of maatbeker om de overgebleven koffiebonen eruit te zeven. Giet de likeur door een trechter in de hersluitbare flessen of flesjes.
Tip
- Doe de likeur als deze klaar is in leuke flesjes. Lekker bij de koffie en heel leuk om cadeau te doen.
Notities
Ook lekker
Gefrituurde eieren uit de Indonesische keuken – Telor bumbu bali
Deze gefrituurde eieren zijn lekker bij een Indonesische rijsttafel als vegetarische bijgerecht wanneer je groentebouillon gebruikt.
Sambal goreng boontjes – pittig gefruite boontjes
Serveer deze pittige sperzieboontjes als onderdeel van een rijsttafel of bij een van de andere Indische recepten uit het Culinair Geheugen.
Nonnevotten met Carnaval
Een nonnevot is een in olie gefrituurdgistdeeg in de vorm van een strik. Nonnevotten worden traditioneel rond carnaval gegeten. Het gebak heeft de naam te danken aan de gelijkenis met de strik op het achterwerk van een non.
Rendang van runderstoofvlees
Rendang van runderstooflappen wordt langzaam gestoofd in een kruidige saus op basis van creamed kokos (Santen).
Loempia’s met chilisaus – Lumpia Ketjil
Deze Indische loempia´s in chilisaus zijn lekker bij een rijsttafel. Vries ze in en je hebt altijd een snack bij de hand.