Koffielikeur als cadeau
Benodigdheden
- keukenweegschaal
- weckpot van ca. 1,8 liter inhoud met deksel eraan vast en bijpassende rubberen ring
- waterkoker of pan met 2,5 liter inhoud
- grote maatbeker
- zeef
- trechter hersluitbare fles of flessen (bij elkaar 1,5 liter)
Ingrediënten
- 1 liter zachte jenever jonge jenever 30% alcohol
- 500 gram bruine kandijsuiker
- 5 zakjes vanillesuiker
- 165 koffiebonen ca. 25 gram
Instructies
Voorbereiding
- Was de weckpot en de rubberen ring heel goed af in een beetje heet sodawater. Spoel de weckpot en de rubberen ring goed na met schoon water en droog de rubberen ring heel goed af.
- Kook 2 liter water, giet het water in de weckpot en laat dit enkele minuten staan. Giet het water uit de weckpot en zet de weckpot met de opening naar beneden op een schone theedoek om te laten drogen.
Bereiding
- Doe de koffiebonen, de kandijsuiker, de vanillesuiker en de jenever in de weckpot.
- Sluit de weckpot goed af met de rubberen ring en de klem. Schud de weckpot regelmatig goed om, zodat de suiker in de jenever oplost. Na ongeveer 4 weken is de suiker opgelost en de likeur goed op smaak.
- Giet de likeur door een fijne zeef in een kom of maatbeker om de overgebleven koffiebonen eruit te zeven. Giet de likeur door een trechter in de hersluitbare flessen of flesjes.
Tip
- Doe de likeur als deze klaar is in leuke flesjes. Lekker bij de koffie en heel leuk om cadeau te doen.
Notities
Ook lekker
Sinaasappelmarmelade, een recept uit het jaar 1927
Dit is een recept uit het jaar 1927 voor sinaasappelmarmelade. Tegenwoordig maken we jams en marmelades vaak met geleisuiker, die bestond in 1927 nog niet. Daarom maken we deze marmelade met gewone suiker. De verhouding suiker/vruchten zorgt ervoor dat de marmelade lang houdbaar is.
Camps Mop, kermiskoekjes
Dit recept hebben we gevonden op de website van Archief Well. Ze hebben een mooi artikel geschreven over Camps Nougat en Suikerwaren. Camps stond al in de 19e eeuw op kermissen met zelfgebakken koek en oliebollen. De koekjes, een recept van Camps zelf, werden de Camps mop genoemd. We publiceren het recept met toestemming van Archief Well en de familie Camps.
Appeltoetje uit de oven
Eet dit appeltoetje met walnoten en rozijnen liefst warm met een beetje vanille- of zelfgemaakte custardvla.
Mayonaise op traditionele wijze
Met dit recept uit het jaar 1927 zet je met behulp van een staafmixer zo verse mayonaise op tafel. Je hebt alleen eierdooiers, slaolie. mosterd, azijn, peper en zout nodig.
Gistbodem met banketbakkersroom voor een fantastische fruitvlaai
In deze vlaaibodem van gistdeeg is banketbakkersroom meegebakken. Een mooie basis voor allerlei fruitvlaaien. Kies voor vers fruit, uit blik of pot, of gebruik kant en klare vlaaivulling.






