Zigeunersaus, misschien niet echt Oudhollands, maar wel een gerecht uit mijn culinaire geheugen: mijn ouders aten buiten bruiloften om, zelden of nooit buiten de deur. De eerste keer dat ik met mijn beide ouders uit eten ging, kan ik me dan ook nog goed herinneren. Ik was 11 jaar oud en at schnitzel met zigeunersaus, ik vond het heerlijk.

Mijn moeder maakte daarna de saus wel eens thuis. Dat recept heb ik niet terug kunnen vinden, ik ben dan ook blij dat Tonnie Bouten haar recept van zigeunersaus met me heeft willen delen.

ingrediënten zigeunersaus
Voor ± 3 liter saus

Benodigdheden

  • pan met deksel (inhoud minstens 3 liter)
  • steelpan
  • kom
  • schuimspaan
  • snijplank met scherp mes
  • houten lepel
  • klein kommetje met vork

Ingrediënten

  • 8 trostomaten
  • 6 rode paprika’s
  • 3 middelgrote uien
  • 1 eetlepel mosterd
  • 4 eetlepels suiker
  • ¼ liter azijn
  • 1 theelepel zout
  • 1 blikje tomatenpuree (140 gram)
  • 1 deciliter water
  • 1 eetlepel Worcestershiresauce
  • eventueel 10 gram maïzena
  • 20 gram margarine

Bereiding zigeunersaus

Tomaten ontvellen

Breng in de steelpan ongeveer anderhalve liter water aan de kook en zet een kom met koud water klaar. Was de tomaten en snij met een scherp mes aan de onderkant een kruis in het vel van de tomaten. Dompel de tomaten in het kokende water, tot het velletje los krult. Haal met de schuimspaan de tomaten uit het kokende water en doe ze meteen over in de kom met koud water. Haal na enkele seconden de tomaten er uit en trek het velletje van de tomaten.

Groentes fruiten

Pel de ui en snij deze in kleine stukken. Maak de paprika’s schoon en snij in stukken. Snij de ontvelde tomaten in stukken. Smelt in de pan op middelhoog vuur de boter. Fruit hierin de ui totdat deze glazig is. Doe de paprikastukjes bij de uien in de pan en laat deze even mee fruiten. Voeg dan de tomaten toe en laat ook deze even mee fruiten.

Maak de saus af

Voeg dan de tomatenpuree toe en een deciliter water. Roer goed door. Voeg dan de mosterd, azijn, de helft van de suiker, Worcestershiresauce en de helft van het zout toe en breng de saus aan de kook. Laat de saus op een laag vuur onder af en toe goed roeren een uur rustig doorkoken. Proef of de saus voldoende op smaak is, voeg eventueel nog wat zout en suiker toe naar smaak.

Als je de saus nog wat dikker van structuur wilt, kun je deze nog extra binden met maïzena. Meng in een klein kommetje de maïzena met een eetlepel water en roer goed door met een vork zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg het maïzenamengsel bij de saus en roer goed door. Laat nog even zachtjes doorkoken totdat de saus verder gebonden is.

Tips

  • De saus smaakt heerlijk bij de barbeque. Combineer met bijvoorbeeld komkommers in het zuur.
  • Ik voeg vaak ook nog een theelepel paprikapoeder toe, dat staat niet in het originele recept, maar is wel lekker.
  •  Dit recept is voldoende voor ongeveer drie liter saus. De saus kun je enkele weken bewaren in de koelkast in een schoon, goed afgesloten pot of bakje.
error:

Pin It on Pinterest

Share This