Dit recept voor komkommers in het zuur is afkomstig van Agnes Derkx-Aarts († 2006) uit het Limburgse Veulen. Ze is er oud mee geworden, namelijk 98 jaar. 

Dit gerecht is eenvoudig klaar te maken en geschikt als salade op warme zomerdagen en overheerlijk bij de barbecue.

recept komkommers in het zuur
Voor 4 personen

Benodigdheden

  • 1 kom met deksel
  • 1 vergiet
  • mandoline,  kaasschaaf of dunschiller
  • vork

Ingrediënten

  • 2 komkommers
  • 5 deciliter azijn
  • 2,5 deciliter koud water
  • zout en peper
  • 1 theelepel suiker

Bereiding

Was de komkommers en schaaf ze met de mandoline (of kaasschaaf of dunschiller) in hele dunne plakjes. Laat de komkommerschijfjes in het vergiet even uitlekken.

Meng in de kom de azijn met het water, peper, zout en suiker. Doe de komkommerschijfjes over in de kom met het waterazijnmengsel en dek goed af. Laat het geheel een nacht in de koelkast intrekken. Giet voor het opdienen eventueel wat vocht af en voeg naar smaak nog wat peper en zout toe.

Tips

  • Ik verwerk de komkommer altijd met schil, omdat ik dat het lekkerste vind. Het is gemakkelijker om hele dunne plakjes van een komkommer te snijden als je de komkommer vooraf schilt.
  • Snij de komkommer eens in de lengte in dunnen plakken, dat ziet er anders uit en is net zo lekker.
  • Combineer met een bonensalade.

 

Pin It on Pinterest

Share This