Chocolad mousse

Chocolade mousse

Voor 6 personen

Benodigdheden

  • handmixer
  • 3 mixkommen
  • steelpan met water en glazen schaal of kom die je er boven op kunt zetten zonder dat de bodem van de kom het water raakt
  • 6 glaasjes (of lekker ouderwetse coupes) om de Hemelse modder in te doen of een mooie (diepe) schaal
  • spatel  of grote (metalen) lepel

Ingrediënten

  • 1 bekertje slagroom (250 ml)
  • 100 gram pure chocolade
  • 100 gram melkchocolade
  • 50 gram roomboter
  • 4 eieren
  • 4 eetlepels suiker

Bereiding Hemelse modder

Splits de eieren. Klop de eiwitten met de mixer stijf in een schone, vetvrije mixkom.  Het is de bedoeling dat de eiwitten zo stijf zijn dat je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit uit de kom valt. Zet de stijfgeklopte eiwitten in de koelkast terwijl je de rest maakt.

Klop de slagroom luchtig met een eetlepel suiker.

Breek de chocola in stukjes en doe deze met de roomboter in de schaal die op de pan met water past. Zet de pan met het water op middelhoog vuur en zet de schaal met chocola en boter er bovenop. Smelt de chocola au bain-marie en roer tot een glad mengsel ontstaat, haal dan de schaal van de pan met water af.

Meng de eigelen met de overgebleven suiker en mix in een kom totdat het mengsel luchtig en licht van kleur is. Roer de chocolade door het eigeelmengsel. Spatel de slagroom hier doorheen. Spatel als laatste de stijfgeslagen eiwitten erdoor. Verdeel de Hemelse modder over de glaasjes of in een serveerschaal. Het lijkt misschien wat weinig voor 6 glaasjes, maar het is behoorlijk machtig.

 

 

 Tips voor hemelse modder

  • Variatie: neem in plaats van 100 gram melk en 100 gram pure chocolade 200 gram pure chocolade. Het gerecht is dan een beetje minder zoet, meer geschikt voor mensen die meer van pure chocolade houden. Belangrijk bij het splitsen van eieren en het kloppen van eiwitten: zorg ervoor dat je kom en mixerhaken vetvrij zijn. Dus goed afwassen met een sopje en eventueel de kom en de haken inwrijven met een beetje citroensap.
  • Als je meerdere eieren nodig hebben voor een gerecht, is het verstandig om ieder eiwit bij het splitsen eerst apart in een klein kommetje te doen. Pas als je er zeker van bent dat er geen eigeel bij het eiwit terecht is gekomen de eiwitten in de schone mixkom te verzamelen. Mocht het met het splitsen van een van de eieren mis gaan en er wat eigeel bij het eiwit terecht komen, is het vervelend als dat bij het laatste eiwit gebeurt. De eiwitten zijn dan, doordat er vet van de dooier bij het eiwit gekomen is, niet meer stijf te kloppen.

Ook lekker

Bierpap uit Venlo

Bierpap uit Venlo

Bierpap is gemaakt met donker bier, eieren, melk, bloem en suiker. Het is het lekkerst als je het warm eet.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This