Voor 4 personen
Benodigdheden
- ruime pan met deksel
- steelpan
- houten lepel
- aardappelschilmesje
- keukenzeef
- schaal
- huishoudfolie
- frituurpan met frituurolie of frituurvet
Ingrediënten
- 800 gram aardappels
- 2 deciliter melk
- 1,5 eetlepel fijn gehakte verse peterselie
- 2,5 eetlepel fijn gesneden gekookte ham
- 100 gram boter
- 3 eieren
- 75 gram bloem
Bereiding aardappelbolletjes
De aardappelen schillen, wassen en halveren. Breng de aardappelen met wat water en zout aan de kook. Laat de aardappelen in ongeveer 25 minuten gaar koken. Voor de aardappelbolletjes is het belangrijk dat alle aardappelen goed gaar zijn. Als je met een vork gemakkelijk in een aardappel kunt prikken, dan is de aardappel gaar.
Giet de aardappelen af en laat ze even droog stomen, verwerk ze daarna direct verder. Stamp de aardappelen met een stamper fijn en roer er wat peper en de melk doorheen tot een mooie puree. Roer de fijngesneden ham en de peterselie door de aardappelpuree en laat de puree afkoelen.
Smelt in de steelpan de boter, zeef de bloem en voeg deze in een keer aan de boter toe. Roer goed door met de houten lepel totdat er een deegbal ontstaat (het is belangrijk dat de bloem gaar is). Haal de pan van het vuur en voeg dan een ei bij het deeg en roer met de houten lepel totdat het ei volledig in het deeg is opgenomen.
Voeg dan weer een ei toe en roer weer goed door totdat het ei volledig is opgenomen. Herhaal dit met het laatste ei. Blijf roeren totdat er een dik en glanzend deeg is ontstaan.
Meng het ei-bloemmengsel door de aardappelpuree en roer goed door, laat het geheel volledig afkoelen. Vorm balletjes zo groot als bitterballen van de aardappelmassa en leg ze op een met bloem bestoven schaal.
Verwarm het frituurvet tot 180º C en bak hierin de aardappelbolletjes in 2-3 minuten goudbruin en gaar.
Tips
- Serveer deze aardappelbolletjes bij een feestelijke maaltijd.
- Dit recept is van Annie Nefkens. Kijk ook eens op onze site voor andere gerechten van haar hand, zoals het varkenshaasje met champignonroomsaus, hopjespudding en banketbakkersroom.