Witlof ovenschotel

voor 4 tot 6 personen

Benodigdheden

  • 1 pan met deksel van ongeveer 2 liter
  • 1 steelpan
  • 1 vergiet
  • 1 ovenschaal
  • snijplank met aardappelschilmes
  • garde of houten lepel
  • 1 eetlepel

Ingrediënten

  • 8 kleine stronkjes witlof
  • 40 gram boter of margarine
  • 40 gram bloem
  • ½ liter melk
  • 4 grote plakken gekookte ham
  • 8 eetlepels geraspte kaas
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • peper, zout, nootmuskaat, paprikapoeder

Tips

  • Zorg ervoor dat de witlofstronkjes allemaal ongeveer hetzelfde formaat hebben. Dan zijn alle stronkjes tegelijk gaar. Iedere oven is anders, de oventijd is daarom slechts een aanwijzing, controleer regelmatig de kleur van het korstje. Misschien moet het gerecht ietsje korter of langer in de oven.
  • Deze schotel smaakt heerlijk bij winterse gerechten, zoals wild, jachtschotel en aardappelpuree.

Bereiding witlofschotel

Maak de witlof schoon door de buitenste bladeren eraf te halen en snij aan de onderkant de bittere kern eruit. Breng in een pan een flinke bodem water met de witlof en een mespunt zout aan de kook op middelhoog vuur. Laat de groentes in ongeveer 15 minuten gaar koken met het deksel op de pan (controleer na de kooktijd of de groentes gaar zijn door er een vork in te prikken, als de witlof nog te hard is, laat ze dan wat langer koken). Haal de groentes uit het kookvocht en doe ze over in een vergiet. Laat de witlof goed uitlekken.

Boter en bloem

Zet de steelpan op een middelhoog vuur en smelt daarin de boter. Als de boter goed warm is, doe dan de bloem er in een keer bij, meng de bloem goed met de boter en laat de bloem garen terwijl je continu goed roert met een garde of houten lepel (je weet dat de bloem gaar is als deze begint te “zweten”). Meng er dan een beetje melk bij en roer tot een glad papje, wacht even totdat dit gekookt heeft en al het vocht goed is opgenomen, voordat je er opnieuw wat melk aan toevoegt, roer weer goed en wacht  totdat de melk goed is opgenomen in het boterbloemmengsel. Blijf dit doen totdat alle melk verwerkt is en je een gebonden saus hebt. Voeg de bouillonpoeder toe aan de saus en breng op smaak met wat peper, zout, paprikapoeder en nootmuskaat.

Oven

Verwarm de oven voor op 210 graden.

Leg de struikjes ham per twee op een plak ham, schep er een eetlepel saus op en vouw de ham over de witlof. Leg dit pakketje in de ovenschaal en herhaal dit met de rest van de ham en  witlof. Roer dan de geraspte kaas door de overgebleven saus. Giet de saus over de pakketjes in de ovenschaal. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en laat de witlof in 10-15 minuten een mooi korstje krijgen.

Witlof ovenschotel

voor 4 tot 6 personen

Benodigdheden

  • 1 pan met deksel van ongeveer 2 liter
  • 1 steelpan
  • 1 vergiet
  • 1 ovenschaal
  • snijplank met aardappelschilmes
  • garde of houten lepel
  • 1 eetlepel

Ingrediënten

  • 8 kleine stronkjes witlof
  • 40 gram boter of margarine
  • 40 gram bloem
  • ½ liter melk
  • 4 grote plakken gekookte ham
  • 8 eetlepels geraspte kaas
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • peper, zout, nootmuskaat, paprikapoeder

Bereiding witlofschotel

Maak de witlof schoon door de buitenste bladeren eraf te halen en snij aan de onderkant de bittere kern eruit. Breng in een pan een flinke bodem water met de witlof en een mespunt zout aan de kook op middelhoog vuur. Laat de groentes in ongeveer 15 minuten gaar koken met het deksel op de pan (controleer na de kooktijd of de groentes gaar zijn door er een vork in te prikken, als de witlof nog te hard is, laat ze dan wat langer koken). Haal de groentes uit het kookvocht en doe ze over in een vergiet. Laat de witlof goed uitlekken.

Boter en bloem

Zet de steelpan op een middelhoog vuur en smelt daarin de boter. Als de boter goed warm is, doe dan de bloem er in een keer bij, meng de bloem goed met de boter en laat de bloem garen terwijl je continu goed roert met een garde of houten lepel (je weet dat de bloem gaar is als deze begint te “zweten”). Meng er dan een beetje melk bij en roer tot een glad papje, wacht even totdat dit gekookt heeft en al het vocht goed is opgenomen, voordat je er opnieuw wat melk aan toevoegt, roer weer goed en wacht  totdat de melk goed is opgenomen in het boterbloemmengsel. Blijf dit doen totdat alle melk verwerkt is en je een gebonden saus hebt. Voeg de bouillonpoeder toe aan de saus en breng op smaak met wat peper, zout, paprikapoeder en nootmuskaat.

Oven

Verwarm de oven voor op 210 graden.

Leg de struikjes ham per twee op een plak ham, schep er een eetlepel saus op en vouw de ham over de witlof. Leg dit pakketje in de ovenschaal en herhaal dit met de rest van de ham en  witlof. Roer dan de geraspte kaas door de overgebleven saus. Giet de saus over de pakketjes in de ovenschaal. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en laat de witlof in 10-15 minuten een mooi korstje krijgen.

Tips

  • Zorg ervoor dat de witlofstronkjes allemaal ongeveer hetzelfde formaat hebben. Dan zijn alle stronkjes tegelijk gaar. Iedere oven is anders, de oventijd is daarom slechts een aanwijzing, controleer regelmatig de kleur van het korstje. Misschien moet het gerecht ietsje korter of langer in de oven.
  • Deze schotel smaakt heerlijk bij winterse gerechten, zoals wild, jachtschotel en aardappelpuree.
  •  

Pin It on Pinterest

Share This