Varkenshaas gember en rozijnen recept

Dit recept voor varkenshaas komt uit het culinaire geheugen van Jet Bootsma: een gerecht dat nog steeds door haar moeder Lieneke van Ruller regelmatig wordt klaar gemaakt met de feestdagen.

Het vlees krijgt een verrassende smaak door de combinatie met de zoet-pittige gember en rozijnen.

Voor 4 personen

Benodigdheden

  • koekenpan of braadpan met deksel
  • keukenpapier
  • snijplank met scherp mes
  • houten lepel
  • klein kommetje
  • lepel
  • bakspatel
  • bord met een vel aluminiumfolie
  • serveerschaal

 

Ingrediënten

  • 2 varkenshaasjes (ongeveer 600 gram)
  • 60 gram boter of margarine
  • 4 bolletjes gember op sap (stemgember)
  • 6 eetlepels sap van de gember
  • een flinke handvol rozijnen
  • 1 deciliter warm water
  • peper, zout, nootmuskaat, paprikapoeder, gemberpoeder

 

Bereiding varkenshaas

Wel de rozijnen 5 minuten in lauw water in het kleine kommetje. Snij de gemberbolletjes in kleine stukjes.

Dep de varkenshaasjes goed droog met wat keukenpapier. Kruid ze met zout, peper, paprikapoeder, nootmuskaat en gemberpoeder. Verhit de boter in de koekenpan of braadpan  op middelhoog vuur totdat de boter lichtbruin is. Braad de varkenshaasjes op middelhoog vuur in ongeveer 15 minuten aan alle kanten mooi bruin, keer ze regelmatig om.

Zet het vuur laag. Giet de rozijnen af en knijp overtollig water eruit. Voeg de stukjes gember, de rozijnen, het sap van de gember en een halve deciliter warm water toe aan de varkenshaasjes in de pan. Wentel de varkenshaasjes door de saus en laat dit enkele minuten stoven, zet het vuur uit. Haal de varkenshaasjes uit de pan, doe ze over op het bord en dek ze af met de aluminiumfolie. Laat de varkenshaasjes 5 minuten onder de aluminiumfolie rusten.

Verwarm de saus vlak voor het opdienen nog even op laag vuur (als er te veel vocht verdampt is, vul dan aan met enkele eetlepels water). Snij de varkenshaas in schuine plakken, doe ze over op de serveerschaal en schenk de saus erover.

Tip

error:

Pin It on Pinterest

Share This