Kookboek
Nu de dagen korter worden en we gedwongen thuis zitten, hebben we de keuken opnieuw ontdekt. En doordat Sint weer in het land is en de Kerst in aantocht, zijn we massaal op zoek naar een geschikt cadeau. Wat is er dan passender dan een kookboek? Nee, geen normaal kookboek! Maar een hip, prachtig vormgegeven én nostalgisch kookboek. Passend bij de tijd van het jaar.
Het kookboek Het Culinair Geheugen staat vol authentieke voornamelijk Limburgse recepten.
Zo vind je er hét recept voor de vlaai van ‘os mam’ of voor de stoofpot zoals alleen ‘os grötmoder’ die kon maken. Maar ook de bereidingswijze voor ananasbavarois, rundertong, zaate kiep én de legendarische vleesschotel Horster Dreumel van Cox Wiel. En nog veel meer. Daarmee is het boek een aanrader voor de bedreven kok die zich wil bekwamen in likkebaardend lekkere gerechten van weleer. Maar, vanwege de duidelijke recepten en prachtige foto’s, juist ook voor de beginnende kok.
Hoezo grootmoeders recepten?
Waarom een kookboek met oude recepten? En hebben we niet al genoeg kookboeken?
Het idee ontstond vier jaar geleden.
Maar eerst even terug in de tijd, want de Horster dames Marjo en Stefania trekken al sinds hun kinderjaren samen op. Nadat Stefania in 1993 emigreerde, bleef ze het Limburgse met enige regelmaat bezoeken. Zo ook vier jaar geleden in een kroeg in Horst. Toen Marjo het verdrietige nieuws vertelde van het overlijden van de moeder van een wederzijdse vriendin. Jammer ook dat het recept voor jachtschotel van die moeder nu voor altijd verloren was. “Gelukkig”, zo zei Marjo, “heb ik die van mijn moeder tijdig opschreven”.
Origineel en authentiek
Daarna sloeg als het ware de vlam in de pan en volgde een ware zoektocht naar oude recepten. Eigen en andermans tantes, grootmoeders, vrienden, vrienden van vrienden en vage bekenden werden bevraagd. Velen droegen belangeloos bij met oude en soms zelfs zeer oude vooroorlogse handgeschreven kookschriftjes van grootmoeders en overgrootmoeders. De beschreven gerechten zijn dus niet overgenomen uit een ander kookboek, ook zijn ze niet gemoderniseerd of aangepast. Nee, ze zijn authentiek van grootmoeder zelf. En daarmee is het boek een ode geworden aan al die vrouwen (en enkele man) die Marjo en Stefania, maar in feite ons allemaal, zijn voorgegaan.
Voor smeuïge achtergrondverhalen, kijk op de website van Het Culinair Geheugen.
Pers: beeldmateriaal is op aanvraag verkrijgbaar.
Productspecificaties Het Culinair Geheugen
- Auteur Marjo Hendriks
- Fotograaf Stefania van Lieshout
- Uitgever KM Uitgevers, Arjen Woudenberg
- Taal Nederlands
- 17 x 24 cm, soft cover – 224 pagina’s full colour – prijs € 24,50.
- Publicatie: in de week van 30 november 2020.
- Verkrijgbaar via: KM Uitgevers, bol.com en op bestelling bij lokale boekhandel.
- W https://culinairgeheugen.nl
- W https://kmuitgevers.nl
- E nieuws@culinairgeheugen.nl
Over de auteurs
Marjo Hendriks
Kok en receptenverzamelaar van Het Culinair Geheugen is Marjo Hendriks. Marjo volgde de pedagogische opleidingen Huishoudkunde en Nederlands en naast haar baan bij de gemeente Venlo, geeft ze kookcursussen en kookworkshops.
Stefania van Lieshout
De fotograaf van het beeldmateriaal uit het boek en ontwerper/beheerder van de website is Stefania van Lieshout. Stefania reist, schrijft en fotografeert o.a. voor haar prijswinnende reisblog. Sinds 1993 vanuit het buitenland. Vroeger vanuit onder meer Syrië, Oman, Maleisië en het Russische eiland Sachalin, de afgelopen tien jaar vanuit Malaga, Spanje en inmiddels vanuit Cambridge, Engeland. Ze studeerde economie en psychologie.