vanillepudding met lange vingers

Koekjespudding lange vingers

Het Culinair Geheugen
Ouderwetse comfort food, een vanillepudding met lange vingers. Zowel lauw als koud een lekker toetje.
Bereidingstijd 20 minuten
Wachttijd 3 uur
Gang Nagerecht
Keuken Nederlands
Porties 8 personen

Benodigdheden

  • kookpan met een inhoud van 3 liter
  • litermaat
  • garde
  • mixer
  • klein kommetje
  • lepel
  • 2 mengkommen
  • spatel
  • soeplepel
  • schuimspaan
  • 2 vorken
  • 2 glazen kommen van minimaal1,5 liter
  • keukenpapier 
  • plastic keukenfolie

Ingrediënten
  

  • 3 pakjes dr. Oetker kookpudding met vanillesmaak
  • 2 liter halfvolle melk
  • 2 eieren
  • 1 pak lange vingers 200 gram
  • ½ eetlepel suiker
  • enkele druppels citroensap

Instructies
 

  • Verdeel de lange vingers over de 2 glazen kommen.
  • Zorg ervoor dat de mengkommen en de gardes van de mixer vetvrij zijn. Dat kun je doen door enkele druppels citroensap op een keukenpapiertje te sprenkelen en de mengkommen en de gardes daarmee in te wrijven.
  • Splits de eieren en doe de eiwitten in een mengkom. Voeg ½ eetlepel suiker toe aan het eiwit en klop het met de mixer op de hoogste stand stijf.
  • Giet 1,5 liter melk in de kookpan en verwarm de melk op laag vuur. Roer regelmatig goed door. Schep het stijfgeslagen eiwit in porties op de warme melk en breng de melk aan de kook. Zet het vuur uit zodra de melk kookt.
  • Doe de eidooiers in de andere mengkom en voeg daar 2 dl koude melk aan toe. Klop dit met de mixer romig. Voeg dan de inhoud van de pakjes kookpudding één voor één al roerend toe aan de eidooiers. Het volgende pakje pas toevoegen als het vorige goed in het eimengsel is opgenomen.
  • Schep het eiwitschuim met de schuimspaan van de melk af en verdeel het over de lange vingers in de kommen.
  • Voeg twee soeplepels warme melk toe aan het eigeel/puddingmengsel en roer dit met een garde goed door.
  • Zet de pan met warme melk weer op het vuur en voeg het eigeel/puddingmengsel toe aan de warme melk. Laat de pudding al roerend aan de kook komen, laat even kort doorkoken en zet het vuur uit.
  • Schep de warme vanillepudding met een soeplepel over de lange vingers en de eiwitten in de kommen. Haal, als de helft van de pudding in de kommen is geschept, met een vork de lange vingers en het eiwitschuim een beetje omhoog en schep dan de rest van de pudding erover.
  • Dek de pudding af met plastic keukenfolie om te voorkomen dat er vel op komt. Laat de pudding afkoelen tot kamertemperatuur en zet dan in de koelkast om verder af te koelen.

Tip

  • Deze pudding is zowel lauwwarm als koud heerlijk.

Notities

Recept Meggie Valckx. Het is een recept dat haar moeder (mevrouw Seijkens-Ewals)  nog steeds regelmatig maakt en door de hele familie zeer gewaardeerd wordt. Meggie vindt de pudding lauwwarm het lekkerste en haar vader heeft een voorkeur voor een goed afgekoelde variant. De moeder van Meggie heeft geleerd om deze pudding klaar te maken tijdens een kookcursus rond 1960 in Venray.
Trefwoord lange vingers, lekker, pudding, toetje, vanille

Meer toetjes

Romige hangop

Romige hangop

Maak hangop van slagroom en yoghurt, combineer met fruit en je hebt een heerlijk romig toetje vol met proteïnen en vitamine C.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This