Mokkataart
Dit recept voor mokkataart is gebaseerd op een recept van os mam. Alleen is dit aangepast zodat iedereen, ook zij met een glutenallergie kunnen genieten van deze heerlijke taart.
Voor 8 stukken
Benodigdheden
- Cakevorm 30 cm lengte
- handmixer
- spuitzak met gekarteld spuitmondje
- paletmes of een ander glad mes
- spatel of metalen lepel
- grote kom om in te mixen
- cakeplateau of schaal
- taartrooster
- satéprikker
Ingrediënten
Voor het beslag
- 200 gram zelfrijzend amandelbakmeel, bijv. Koopmans
- 200 gram roomboter of margarine op kamertemperatuur
- 200 gram suiker
- 5 eieren
- zachte boter en poedersuiker om de vorm mee in te vetten of bakpapier
Voor de vulling en garnering
- 500 ml slagroom
- 2 eetlepels suiker
- 3 eetlepels oploskoffie opgelost in 4 eetlepels kokend water
- 125 gram pure hagelslag of kant-en-klare nougatine
- garneerchocolade blaadjes of koffieboontjes
- 8 halve walnoten
- 3 eetlepels koffielikeur optioneel
Bereiding glutenvrije Mokkataart
Oven voorverwarmen op 160 graden
Bestrijk de cakevorm met de boter, leg op de bodem van de vorm een op maat geknipt stukje bakpapier en bestuif de zijkant van de vorm met de poedersuiker. Klop het overtollige poedersuiker uit de vorm.
Doe de boter met de suiker in een beslagkom en klop dit met de handmixer op de hoogste stand tot het geheel zacht en romig is. Voeg dan 2 van de eieren er één voor één aan toe. Mix na het toevoegen van het eerste ei net zo lang tot het ei goed is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt. Voeg dan het amandelbakmeel en de overige 3 eieren in een keer toe aan het boter-suikermengsel en mix het geheel 2 minuten op de hoogste stand.
Doe het beslag in de cakevorm en zet de vorm net onder het midden in de voorverwarmde oven. Bak de taart in 60-70 minuten goudbruin. Controleer na de baktijd of de cake gaar is door een satéprikker in het midden van de cake te steken. Als de satéprikker er droog en schoon uit komt, is de cake gaar. Haal de vorm uit de oven en laat de cake nog een paar minuten in de vorm afkoelen. Haal dan de cake uit de vorm en laat verder afkoelen op een taartrooster.
Voor de glutenvrije vulling en garnering
Kook wat water en los in 4 eetlepels heet water 3 eetlepels oploskoffie op, zorg dat alle koffie goed is opgelost in het water. Het is het handigste als je dit doet terwijl de taart net in de oven staat. Dan kan dit koffie-extract afkoelen terwijl de taart aan het bakken is. Klop als de taart aan het afkoelen is, de slagroom met de twee eetlepels suiker stijf en voeg tegen het einde het koffiemengsel toe. Als het goed is heeft de slagroom nu een lekkere mokkasmaak. Ik heb gemerkt dat verschillende soorten oploskoffie verschillend resultaat geven, mijn voorkeur heeft Moccona en dan klopt deze verhouding vrij aardig. Ik zorg er meestal voor dat ik nog een beetje extra koffie-extract heb staan voor het geval het niet mokka-achtig genoeg is naar mijn smaak.
Snij de taart overdwars twee keer doormidden en besprenkel de delen met wat koffielikeur. Doe een flinke laag mokkaslagroom op de onderste helft verdeel dit goed over de taart, leg het middendeel daar bovenop, en doe hier ook een flinke laag mokkaslagroom op. Leg het bovenste deel van de taart erop. Bestrijk dan de zijkant van de taart royaal met de mokkaslagroom. Verdeel de hagelslag (of nougatine) over de zijkanten van de taart, zodat de zijkanten goed met de hagelslag bekleed worden. Leg de taart op een cakeschaal of taartplateau en strijk met een paletmes een laagje mokkaslagroom bovenop de taart. Doe de rest van de mokkaslagroom in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en garneer de taart met toefjes mokkaslagroom.
Als laatste garneer je de taart met de chocolaatjes en de halve walnoten.
NB: voor deze mokkataart kies ik ervoor om de cake te besprenkelen met koffielikeur omdat het taartdeeg wat sneller droog wordt dan bij een gewone taart.
Ook lekker
Kruukplaetjes, koekjes uit de pan
Kruukplaetjes, zijn koekjes uit de pan. Dit recept voor de armen, want je hebt geen oven nodig komt uit Goeree Overflakkee.
Boterkoek, voor onverwacht bezoek
Deze boterkoek is ideaal wanneer je onverwacht bezoek krijgt. Je hebt de ingrediënten waarschijnlijk in huis en het is snel klaar.
Amandelspijs, heerlijk in speculaas
Amandelspijs voor in brood of speculaas Dit recept voor amandelspijs is heerlijk in een kerstbrood en gevulde speculaas en eenvoudig zelf te maken. Hiermee maak je 325 gram amandelspijs, dat is voldoende voor een grote kerststol (ook wel kerstbrood...
Kerstbrood voor een heerlijk kerstontbijt
Kerstbrood, ook wel Kerststol genoemd Dit recept voor kerstbrood, ook wel kerststol genoemd, is afkomstig van de moeder van Ton Terraneo. In het originele recept werd verse gist gebruikt. Verse gist is niet altijd verkrijgbaar daarom hebben wij het vervangen door...
Lekker frisse sinaasappelkwarktaart
Dit sinaasappelkwarktaart recept is afkomstig van Ans Hoeijmakers (van Akkies tuin in Melderslo). Het handgeschreven recept zat los in een kookboek van mevrouw Martha Litjens uit Horst. Het was niet helemaal compleet. We hebben het daarom naar eigen inzicht nog wat...