Eitje verstopt
Benodigdheden
- grote ovenschaal
- 2 grote pannen met deksel
- 1 kleine pan met deksel
- schilmesje of dunschiller
- snijplank
- pureestamper of handmixer
- houten lepel
- soeplepel
Ingrediënten
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 1,2 kilo verse spinazie
- 9 eieren
- 2,5 deciliter melk
- 40 gram margarine
- zou en peper
- paprikapoeder
- kerriepoeder
- nootmuskaat
- uienpoeder
- knoflookpoeder
- korianderpoeder
- kurkuma
Instructies
- Breng in een kleine pan met deksel zoveel water aan de kook dat de eieren volledig onder water kunnen staan. Leg, zodra het water kookt, 8 eieren met een soeplepel voorzichtig in het kokende water. Leg het deksel op de pan en kook de eieren in 8 - 10 minuten hard. Giet het water af en laat de eieren enigszins afkoelen.
- Schil en was de aardappelen en snij deze in stukken. Doe de aardappelen in een grote pan met wat water en zout en breng het geheel op middelhoog vuur samen aan de kook.
- Laat de aardappelen in ongeveer 25 minuten gaar koken.
- Giet de aardappelen af en laat ze even droog stomen. Maak de aardappelen fijn met de pureestamper of mixer en roer er een ei, 30 gram boter en melk doorheen. Breng de puree op smaak met peper, zout, nootmuskaat, paprikapoeder en kerriepoeder.
- Was, terwijl de aardappelen koken, de spinazie en hak deze grof. Breng in een grote kookpan een beetje water met zout aan de kook en blancheer de spinazie hierin enkele minuten totdat deze geslonken is. Giet de spinazie af en laat goed uitlekken. Breng de spinazie op smaak met peper, zout, nootmuskaat, uienpoeder, knoflookpoeder, koriander en een beetje kurkuma.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Pel de eieren en leg ze in een ovenschaal, verdeel de spinazie over de eieren en schep de aardappelpuree bovenop de spinazie. Verdeel de overgebleven margarine in kleine blokjes en verdeel deze over de aardappelpuree.
- Zet de ovenschaal in de oven en laat er in 15 – 20 minuten een mooi bruin korstje op komen.
Tips
- Betty gebruikt voor het kruiden voor de spinazie een specerijenmengsel van Maggi dat in Duitsland in supermarkten te koop is: kruidenmengsel ´2 Gemüse & helle Soẞen´. Dat mengsel bevat de specerijen die hierboven genoemd worden.
- Als niet alle spinazie in een keer in een pan past, blancheer de spinazie dan in porties, schep de spinazie met een schuimspaan uit het kokende water en doe deze over in een vergiet. Als alle spinazie geslonken en afgegoten is, kun je de spinazie weer terug doen in de pan en met de specerijen op smaak brengen.
Notities
Ovenschotel witte kool met gehakt en kerrie
Een heerlijke ovenschotel witte kool met gehakt en kerrie, die je al een dag van tevoren kunt klaarmaken. Alleen nog even in de oven en smullen maar.
Stamppot rode kool
Met slechts een paar ingrediënten zet je deze rode kool stamppot zo op tafel. Rode kool, kruimige aardappelen, kruidnagels, laurierblaadjes, appels, melk en margarine.
Vegetarische zuurkoolschotel met kapucijners en prei
Deze zuurkoolschotel met kapucijners en prei breng je op smaak met knoflook, geraspte kaas zout, peper, nootmuskaat, paprikapoeder en kerriepoeder.
Zaterdagse champignonkroketten
Om champignonkroketten zelf te maken, heb je de meeste ingrediënten waarschijnlijk al in huis. Gebruik groentebouillon voor vegetarische variant.
Frikadellen uit grootmoeders keuken
Deze frikadellen maak je met (o.a.) gehakt, bloem, paneermeel en ei en bak je in de pan. Ze zijn in een half uurtje klaar.






