Dit recept om arretjescake te maken heb ik, in de eerste klas van de middelbare school, gekregen van Patrick Verrijth, een klasgenoot. Ik was er toen erg van onder de indruk, het werd vóór die tijd bij ons thuis nooit gemaakt. Deze cake is eenvoudig thuis te maken, je hebt er niets eens een oven bij nodig, dus eigenlijk mag het geen gebak heten.
Het is een behoorlijke caloriebom, maar het mag evengoed niet ontbreken in het culinair geheugen.
Bereiding arretjescake
Bekleed het cakeblik met het bakpapier, zorg dat het bakpapier wat boven de rand van de cakevorm uit komt, dat is straks handig met het uit de vorm halen van de arretjescake.
Breek de koekjes in kleine stukjes in één van de mengkommen.
Klop in de andere mengkom met de mixer op hoge stand, de eieren met de suiker totdat het mengsel romig en licht van kleur is. Roer er dan de cacaopoeder doorheen en klop nog even door. Smelt de boter in de steelpan op een laag vuur. Zodra alle boter gesmolten is, kan de pan van het vuur.
Giet de gesmolten boter bij het ei-cacaomengsel en roer dit goed door elkaar. Roer dan met de spatel de in stukjes gebroken koekjes erdoor. Doe dit mengsel over in het cakeblik, verdeel het zo gelijkmatig mogelijk en strijk de bovenkant glad.
Zet de arretjescake minstens 3 uur in de koelkast, zodat deze mooi stevig wordt. Voor gebruik de arretjescake uit de vorm halen, het bakpapier verwijderen en overdoen op een schaal of bord.
Tips
- Voor een langwerpig cakeblik is het handig als je twee lange stroken bakpapier gebruikt die wat over de rand heen steken, één strook in de breedte en één in de lengte van het cakeblik.
- Een ander eenvoudig recept om zelf te maken is kokosmakrons.
Hoeveelheid voor één cake
Benodigdheden
- langwerpig cakeblik (26 cm. lengte)
- 2 mengkommen
- handmixer
- 1 vel bakpapier
- spatel
- steelpan
- groot bord of langwerpige schaal
Ingrediënten
- 250 gram boter of margarine
- 200 gram suiker
- 50 gram cacao
- 200 gram Maria koekjes
- 2 eieren
Vroeger werd het met Delfia vet gemaakt ! Calve fabriek Delft. Nog vetter, maar wel fantastisch glad.
Dank je wel voor de aanvulling Louise Bok, volgens google was Delfia vet kokosvet en is het indertijd gemaakt als plantaardige vervanger voor reuzel. Kokosvet is tegenwoordig ook goed verkrijgbaar, misschien de moeite van het proberen waard.