4 grote jampotten of weckpotten met deksel hoeveel potten je precies nodig hebt is afhankelijk van het formaat van de potten
schone theedoek
Ingrediënten
1000gramaardbeien
600gramsuiker
Instructies
Was de jampotten af in een heet sopje. Spoel ze daarna af met schoon heet water. Zet de potten met de opening naar boven in een grote pan en vul de pan met heet water. Zorg dat alle potten helemaal onder water staan.
Zet de pan op middelhoog vuur en breng het water aan de kook. Draai het vuur laag als het water kookt. Doe na 5 minuten de deksels voorzichtig bij de potten in het kokende water en laat nog 10 minuten doorkoken. Dit proces heet steriliseren. Haal na de kooktijd de potten en de deksels met een tang voorzichtig uit het hete water en zet ze ondersteboven op de schone theedoek en laat ze afkoelen.
Bereiding
Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Snij grote aardbeien doormidden. Doe ze over in een vergiet en spoel ze nog een keer goed na. Doe de aardbeien met het aanhangend water in een grote pan en voeg de suiker toe. Zet de pan op middelhoog vuur en breng de aardbeien met de suiker al roerend aan de kook. Zet dan het vuur laag.
Blijf, als de aardbeien koken, voortdurend roeren, zodat het geheel niet aanbrandt.
Laat de aardbeien ongeveer vijf minuten doorkoken. De aardbeien houden zo hun vorm. Zet het vuur uit en laat de aardbeien een klein beetje afkoelen.
Schep de aardbeien met een sauslepel voorzichtig in de potjes. Probeer de potjes tot de rand te vullen. Maak de rand met een stukje keukenpapier schoon, draai de deksels op de jampot en zet de jampot ondersteboven op een theedoek, totdat de inhoud helemaal is afgekoeld.
Tips
De aardbeien zijn op deze manier klaar gemaakt heerlijk bij yoghurt of vla. Als je de compote direct wilt gebruiken, dan is een half recept voldoende.
Als je de aardbeien als vlaai- of taartvulling wilt gebruiken, kook ze dan nog even op en bindt het vocht met 3 theelepels aardappelmeel opgelost in een beetje water.
Notities
Dit recept stond handgeschreven in een kookschriftje van begin jaren ‘20 van de vorige eeuw. Het stond tussen andere recepten die voornamelijk bedoeld waren om fruit en de groenten te conserveren. Het schriftje is afkomstig van een tante van Jo Hoebers.