Dit recept voor hopjespudding is afkomstig van mevrouw Nefkens. Uit haar kookschriftje zijn verschillende recepten in dit kookboek terug te vinden, zoals bijvoorbeeld de aardappelbolletjes.
Voor hopjespudding moet je zelf karamel maken. Het maken van karamel kan lastig zijn omdat de suiker snel verbrandt, de karamel wordt dan bitter en onbruikbaar. Gesmolten suiker is heet, werk daarom voorzichtig.
Voor 8 personen
Benodigdheden
- litermaat
- grote pan met dikke bodem
- steelpan
- keukenzeef
- kleine kom
- handmixer
- houten lepel
- 2 mengkommen met een inhoud van 2 liter
- keukenpapier
- 2 puddingvormen van 0,6 liter of kom van minimaal 1,5 liter
Ingrediënten
- 4 deciliter melk
- 8 deciliter slagroom
- ½ vanillestokje
- 9 blaadjes gelatine
- 150 gram suiker
- 3 eetlepels sterke koffie
- 2 eetlepels suiker
- 2 eetlepels water
Tip
Ik maak gebruik van puddingvormen met een ontluchtingsdopje. Door dat dopje komt de pudding gemakkelijk uit de vorm.
Heb je een puddingvorm zonder dopje, dan kun je de vorm heel eventjes voorzichtig in een bak met warm water houden, dan laat de pudding los van de vorm. Let wel op dat geen water bij de pudding komt.
Bereiding hopjespudding
Spoel de puddingvormen om met koud water en zet ze omgekeerd op een stukje keukenpapier weg tot gebruik.
Doe de melk met 3 deciliter slagroom en het vanillestokje in de steelpan en zet op middelhoog vuur. Zet, als het mengsel heet is, het vuur laag en laat het 15 minuten trekken.
Haal na 15 minuten het vanillestokje uit de melk en zeef het mengsel boven de mengkom.
Week de gelatine 10 minuten in ruim koud water. Doe twee eetlepels water met 150 gram suiker in de pan met dikke bodem en zet op middelhoog vuur. Laat de suiker al roerend smelten, zet het vuur op de laagste stand, stop met roeren en laat de karamel licht kleuren.
Haal de pan van het vuur, zodat het karamelliseren van de suiker stopt. Voeg dan voorzichtig een beetje van het melk-roommengsel bij de karamel en roer goed door. Door de warmte van de suiker kan het melk-roommengsel even aan de kook komen, dat is niet erg. Zet de pan weer terug op laag vuur en voeg dan voorzichtig kleine beetjes van het melk-roommengsel bij de karamel en roer steeds goed door, totdat het hele melk-roommengsel gebruikt is en de karamel goed is opgelost. Roer de koffie erdoor. Zet het vuur uit.
Knijp de gelatine goed uit en roer door hete melk-karamelmengsel. Laat het mengsel onder af en toe roeren afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop 5 deciliter slagroom stijf met twee eetlepels suiker. Spatel de slagroom luchtig door het karamelmengsel en verdeel over de puddingvormen of doe het over in een mooie (diepe) glazen schaal. Laat de hopjespudding enkele uren opstijven in de koelkast.
Als je puddingvormen gebruikt, kun je na enkele uren de pudding op een mooi bord storten. Garneer de pudding met mokkaboontjes of geraspte chocolade.