Recept voor walnotentaart
Het recept voor deze taart is afkomstig van de moeder van een vriendin. Tijdens een vakantie in Frankrijk waar zij als Nederlandse na haar pensionering was gaan wonen heeft ze de taart voor ons gemaakt. Ik ben dol op noten en op karamel dus deze taart was meteen één van mijn favorieten.
Ze heeft op mijn verzoek het recept meteen opgeschreven. Het heeft nog wel enkele jaren geduurd voordat ik de taart zelf durfde te maken. Ik had al eens pogingen gedaan om karamel te maken en dat lukte me niet zo goed. Ook het deeg lukte me niet zo goed als ik had gewild. Ik heb daarom een paar kleine wijzigingen in het originele recept aangebracht en met deze aanpassingen is de taart goed te maken.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175º C.
Deeg
Breek het ei in een klein kommetje en klop het los.
Doe het bakmeel, de basterdsuiker, vanillesuiker, de melk en de helft van het ei in een mengkom, snij de koude boter er in stukjes doorheen. Roer met een vork eerst de melk en het ei door de andere ingrediënten en kneed dan verder met je handen.
Als alles goed gemengd is, kun je verder kneden op het aanrecht. Kneed net zo lang tot je een mooi stevig deeg hebt. Niet langer kneden dan nodig is, als je te lang kneed, zul je merken dat het deeg wat slap wordt en het minder goed te verwerken is. Als dat gebeurt, zet het dan enkele minuten weg in de koelkast.
Vet de springvorm in met wat margarine of gebruik bakpapier. Ik leg meestal een op maat geknipt rondje bakpapier op de bodem en vet de opstaande rand in met margarine.
Vulling
Voor de vulling smelt je de boter in de pan met dikke bodem, voeg de suiker toe en laat het een honingkleurige karamel worden. Roer dan de slagroom door de karamel totdat alles goed gemengd is en voeg dan de gehakte noten toe. Zorg ervoor dat de karamel met de slagroom en noten goed gemengd is en doe het dan voorzichtig over in een diep bord zodat het mengsel wat af kan koelen.
De taart
Rol intussen 2/3 van het deeg uit op een met bloem bestoven aanrechtblad, wrijf ook wat bloem op je deegroller. Druk bij het uitrollen niet te hard op het deeg en draai het deeg steeds een kwartslag, zodat je een deegplak krijgt die overal even dik is en het deeg niet aan je werkblad vast gaat plakken. Rol het deeg zover uit dat de springvorm er ruim mee bekleed kan worden (al het deeg wat je nog extra over hebt, kun je gebruiken voor de deksel van de taart).
Springvorm
Doe de deegplak over in de springvorm. Het is niet erg als je het deeg niet in een keer goed in de vorm krijgt, of als er scheurtjes ontstaan. Neem dan gewoon een stukje deeg dat over is en druk dat over het scheurtje. Na het bakken zie je daar niets meer van.
Doe het notenmengsel in de springvorm. Rol nu de rest van het deeg uit tot een zo groot mogelijke plak, snij met een mesje smalle reepjes van het deeg en leg deze in ruitpatroon op de taart. Druk ze op de randen goed aan en bestrijk de deegreepjes met het eimengsel.
Bak de taart 45 minuten in het midden van de voorverwarmde oven (175 graden).
Benodigdheden
- mengkom
- klein kommetje
- pan met dikke bodem
- diep bord of schaal
- springvorm van 24 cm doorsnee
- deegroller
- kwastje of keukenpapier om de vorm mee in te vetten
Ingrediënten
Deeg
- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- 175 gram margarine
- 175 gram basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eetlepels melk
- 1 ei
- bloem of bakmeel om het aanrecht te bestuiven
- margarine om de vorm in te vetten of een stukje bakpapier op maat geknipt
Vulling
- 275 gram gepelde en gehakte walnoten
- 335 gram suiker
- 20 gram boter
- 250 ml slagroom
Tips
De taart kan al dan niet met een ‘deksel’ bereid worden. Dit kun je laten afhangen van de hoeveelheid deeg die je over hebt. Rol daarvoor het deeg tot een grote plak en snij het in reepjes.
Op de foto bovenaan de pagina is de taart zonder deksel bereid, de foto boven de ingrediëntenlijst heeft wel een deksel.