Voor 20 - 25 wafels
Benodigdheden
- steelpan
- handmixer
- mengkom
- elektrische wafelpan
- kwastje
- grote soeplepel
- taartroosters
- bakspatel en vork
Ingrediënten
- 4 eieren
- 250 gram roomboter
- 50 gram boter om de wafelpan mee in te vetten
- 4 zakjes vanillesuiker
- 500 gram basterdsuiker
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- 5 deciliter melk
- 35 mililiter Cognac of Vieux
- poedersuiker
Wafels bakken
De familie van mijn moeders kant is afkomstig uit Velden, een dorp in de buurt van Venlo. Traditioneel bakt men daar met Oudjaarsavond wafels en dan bij voorkeur in de hartjeswafelpan. Mijn moeder is ook altijd aan deze traditie blijven vasthouden. Op Oudejaarsdag werden bij ons thuis zowel wafels als oliebollen gebakken. Het onderstaande recept is een oud familierecept, nog afkomstig van mijn oma.
Bereiding wafels
Smelt de boter in de steelpan op laag vuur. Zodra alle boter gesmolten is, kan het vuur uit. Klop de eieren met de basterdsuiker en vanillesuiker in de mengkom met de handmixer luchtig en romig.
Voeg dan bakmeel, melk, gesmolten boter en cognac toe en meng dit met de mixer goed door elkaar. Laat het beslag een half uurtje op een koele plek rusten, zodat het beslag weer wat steviger wordt.
Verhit de wafelpan op een middelhoge temperatuur en wacht tot het controlelampje uit gaat. Vet de vorm in met een beetje boter en doe een (soep)lepel beslag in het midden van de vorm. Maak de pan dicht en bak de wafels in ongeveer 4 minuten gaar. Controleer of de wafel mooi goudbruin is en haal de wafel met de bakspatel en vork uit de pan. Laat afkoelen op het taartrooster. Bestrooi de wafels als ze afgekoeld zijn met wat poedersuiker.
Tips
- Als je een ander soort wafelpan hebt, kan dat natuurlijk ook prima. In mijn huishouden is een Jip- en Janneke wafelpan voorhanden en die gebruik ik zelf dan ook meestal. Het fijne aan de hartjeswafels is dat ze nog in kleinere hartjes te verdelen zijn.
- Zorg dat je elke keer de wafelpan invet nadat je de koek eruit haalt.
- Laat de wafels afkoelen op een rooster.
Ook lekker
Mokka schuimtaart met hazelnoten
Deze mokkaschuimtaart met twee schuimbodems, hazelnoten, eiwit, slagroom en koffie is lekker luchtig. Bak de 2 bodems apart.
Het hele jaar zomerse aardbeien
Als je de heerlijke smaak van zomerse aardbeien wilt bewaren voor later, maak er dan compote van. Heerlijk bij de vla of yoghurt.
Sterrebosch pudding uit Wijchen
Een pudding gemaakt met lange vingers, bitterkoekjes, kersenlikeur en custard. Om je vingers bij af te likken zo lekker.
Chipolatapudding
Chipolata is een lekkere pudding met o.a. room, rozijnen, vanille en likeur.
Bierpap uit Venlo
Bierpap is gemaakt met donker bier, eieren, melk, bloem en suiker. Het is het lekkerst als je het warm eet.
Koffiebavarois, smullen
Deze koffiebavarois is het toetje voor koffieliefhebbers, lekker met cognac en afgemaakt met koffieboontjes.