Voor 20 - 25 wafels
Benodigdheden
- steelpan
- handmixer
- mengkom
- elektrische wafelpan
- kwastje
- grote soeplepel
- taartroosters
- bakspatel en vork
Ingrediënten
- 4 eieren
- 250 gram roomboter
- 50 gram boter om de wafelpan mee in te vetten
- 4 zakjes vanillesuiker
- 500 gram basterdsuiker
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- 5 deciliter melk
- 35 mililiter Cognac of Vieux
- poedersuiker
Wafels bakken
De familie van mijn moeders kant is afkomstig uit Velden, een dorp in de buurt van Venlo. Traditioneel bakt men daar met Oudjaarsavond wafels en dan bij voorkeur in de hartjeswafelpan. Mijn moeder is ook altijd aan deze traditie blijven vasthouden. Op Oudejaarsdag werden bij ons thuis zowel wafels als oliebollen gebakken. Het onderstaande recept is een oud familierecept, nog afkomstig van mijn oma.
Bereiding wafels
Smelt de boter in de steelpan op laag vuur. Zodra alle boter gesmolten is, kan het vuur uit. Klop de eieren met de basterdsuiker en vanillesuiker in de mengkom met de handmixer luchtig en romig.
Voeg dan bakmeel, melk, gesmolten boter en cognac toe en meng dit met de mixer goed door elkaar. Laat het beslag een half uurtje op een koele plek rusten, zodat het beslag weer wat steviger wordt.
Verhit de wafelpan op een middelhoge temperatuur en wacht tot het controlelampje uit gaat. Vet de vorm in met een beetje boter en doe een (soep)lepel beslag in het midden van de vorm. Maak de pan dicht en bak de wafels in ongeveer 4 minuten gaar. Controleer of de wafel mooi goudbruin is en haal de wafel met de bakspatel en vork uit de pan. Laat afkoelen op het taartrooster. Bestrooi de wafels als ze afgekoeld zijn met wat poedersuiker.
Tips
- Als je een ander soort wafelpan hebt, kan dat natuurlijk ook prima. In mijn huishouden is een Jip- en Janneke wafelpan voorhanden en die gebruik ik zelf dan ook meestal. Het fijne aan de hartjeswafels is dat ze nog in kleinere hartjes te verdelen zijn.
- Zorg dat je elke keer de wafelpan invet nadat je de koek eruit haalt.
- Laat de wafels afkoelen op een rooster.
Ook lekker
Kruukplaetjes, koekjes uit de pan
Kruukplaetjes, zijn koekjes uit de pan. Dit recept voor de armen, want je hebt geen oven nodig komt uit Goeree Overflakkee.
Boterkoek, voor onverwacht bezoek
Deze boterkoek is ideaal wanneer je onverwacht bezoek krijgt. Je hebt de ingrediënten waarschijnlijk in huis en het is snel klaar.
Amandelspijs, heerlijk in speculaas
Amandelspijs voor in brood of speculaas Dit recept voor amandelspijs is heerlijk in een kerstbrood en gevulde speculaas en eenvoudig zelf te maken. Hiermee maak je 325 gram amandelspijs, dat is voldoende voor een grote kerststol (ook wel kerstbrood...
Kerstbrood voor een heerlijk kerstontbijt
Kerstbrood, ook wel Kerststol genoemd Dit recept voor kerstbrood, ook wel kerststol genoemd, is afkomstig van de moeder van Ton Terraneo. In het originele recept werd verse gist gebruikt. Verse gist is niet altijd verkrijgbaar daarom hebben wij het vervangen door...
Lekker frisse sinaasappelkwarktaart
Dit sinaasappelkwarktaart recept is afkomstig van Ans Hoeijmakers (van Akkies tuin in Melderslo). Het handgeschreven recept zat los in een kookboek van mevrouw Martha Litjens uit Horst. Het was niet helemaal compleet. We hebben het daarom naar eigen inzicht nog wat...
Glutenvrije appeltaart met schuimkop
Glutenvrij Appeltaartje met schuimkop Soms krijgen we vragen voor glutenvrije gebakrecepten en dan proberen we het gewoon. Het proefpanel was enthousiast over deze appeltaart. Dit is de kleine glutenvrije variant van de appeltaart met schuimkop. Het lekkerste wordt de...