recept varkenspoulet met champignons

Op zaterdagavond maakte mijn moeder bijna altijd “iets warms” bij de boterham. Vaak kwam dan dit gerecht voor varkenspoulet met champignons op tafel. Het is lekker bij een broodje maar ook bij bijvoorbeeld rijst, friet of gekookte aardappelen.

Voor 6 personen

Benodigdheden

  • 2 grote, diepe borden
  • schuimspaan
  • 1 braadpan of hapjespan met deksel
  • snijplank met scherp mes
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 500 gram varkenspoulet
  • 250 gram champignons
  • 1 middelgrote ui
  • 3 eetlepels bloem
  • 30 gram margarine of boter
  • 0,5 liter (warm) water
  • 1 deciliter kookroom
  • 1 bouillontablet of 1 eetlepel bouillonpoeder
  • peper, zout, nootmuskaat, paprikapoeder, kerriepoeder

Bereiding varkenspoulet

Pel de ui en snipper deze fijn. Maak de champignons schoon en snij in plakjes. Dep het vlees droog met wat keukenpapier en kruid het met peper, zout, paprikapoeder, kerriepoeder en nootmuskaat.

Doe de bloem in een van de diepe borden en wentel het vlees door de bloem.  Smelt in de braadpan op middelhoog vuur de boter tot deze lichtbruin is. Bak het varkenspoulet rondom mooi bruin. Haal het vlees met de schuimspaan uit de pan en doe het over op een bord.

Fruit de ui in het braadvet tot ze glazig is, voeg dan de champignons toe en bak deze ongeveer 5 minuten mee. Schep het vlees terug in de pan bij de uien en champignons, voeg dan het water en bouillonpoeder of bouillontablet toe. Breng het mengsel tegen de kook aan en laat het met het deksel half op de pan minstens een half uur op een laag vuur sudderen, totdat het vlees goed gaar is.

Als de saus nog wat dun is, kun je de saus extra binden: meng 1 eetlepel maïzena met 3 eetlepels water in een klein kommetje en voeg dit toe aan de saus. Laat het geheel nog even doorkoken. Als de saus de juiste dikte heeft, voeg dan de kookroom toe.

error:

Pin It on Pinterest

Share This