varkenshaasje champignons recept

Onderstaand recept voor varkenshaasje is afkomstig van mevrouw Annie Nefkens uit Venlo. Annie was de schoonmoeder van een van mijn collega’s en kon heerlijk koken. Haar lekkere eten zorgde er vooral op zondagen, als iedereen thuis kwam van het hockeyveld, voor verzachting van de verhitte sportdiscussie. Een deel van haar recepten is gelukkig bewaard gebleven in een schriftje dat we voor ons kookboek hebben mogen lenen.

Voor 4 personen

Benodigdheden

  • koekenpan of braadpan met deksel
  • keukenpapier
  • snijplank met scherp mes
  • houten lepel
  • lepel
  • bakspatel
  • bord met een vel aluminiumfolie
  • serveerschaal

Ingrediënten

  • 2 varkenshaasjes ongeveer 600 gram
  • 80 gram boter of margarine
  • 1 sjalotje
  • 250 gram champignons
  • 2 eetlepels madeira
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • ¼ liter slagroom
  • 1 eetlepel fijn gehakte bieslook
  • eventueel 15 gram maïzena
  • peper, zout, nootmuskaat, paprikapoeder

Bereiding varkenshaasje

Dep de varkenshaas goed droog met wat keukenpapier. Kruid met zout, peper, paprikapoeder en nootmuskaat. Verhit de boter in de koekenpan op middelhoog vuur totdat de boter lichtbruin is. Bak de varkenshaasjes op middelhoog vuur in ongeveer 15 minuten aan alle kanten mooi bruin, keer ze regelmatig om.

Maak intussen de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Pel en snipper de sjalot fijn. Haal na 15 minuten de varkenshaasjes uit de pan, doe ze over op het bord en dek ze af met de aluminiumfolie. Schep zoveel braadvet uit de pan dat er nog ongeveer drie eetlepels braadvet in de pan achter blijft.

Fruit hierin de sjalot  totdat deze glazig ziet. Voeg de champignons toe, kruid ze met een beetje peper, zout en paprikapoeder en bak ze mooi lichtbruin van kleur. Voeg de madeira en de bouillonpoeder toe en laat de champignons enkele minuten met het deksel op de pan gaar stoven. Voeg dan de slagroom toe aan de champignons en laat het geheel even goed doorwarmen en de saus binden.

Als de saus onvoldoende bindt, maak dan in een klein kommetje 15 gram maïzena aan met een eetlepel water en roer goed door met een vork zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg het maïzenamengsel toe aan de champignonsaus en verwarm de saus totdat deze voldoende gebonden is.

Snij de varkenshaas in schuine plakken, doe ze over op de serveerschaal en schenk de saus erover. Garneer met de fijngesneden bieslook.

Pin It on Pinterest

Share This