recept zuurkoolschotel uit de oven

Zuurkoolschotel uit de oven met gehakt, ananas en rozijnen

Deze ovenschotel is echt een winters recept. Zuurkoolstamppot was nooit zo mijn favoriet, maar op deze manier klaar gemaakt vond en vind ik heerlijk. Door de toevoeging van ananas en rozijnen is dit gerecht ook geschikt voor kinderen.

ingrediënten zuurkoolschotel oven
Voor 6 personen

Benodigdheden

  • schilmesje of dunschiller
  • pureestamper of mixer
  • 2 pannen met deksel
  • grote koekenpan of hapjespan
  • vork
  • klein kommetje
  • ovenschaal van 3 liter

Ingrediënten

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 2 deciliter melk
  • 1 ei
  • 60 gram boter of margarine
  • 500 gram zuurkool
  • 1 klein blikje ananas (227 gram) of vier schijven ananas
  • 30 gram rozijnen
  • 500 gram gehakt
  • 1 ui
  • zout, peper, nootmuskaat, paprikapoeder, kerriepoeder
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 20 gram boter in kleine blokjes

Bereiding

De aardappelen schillen, wassen en halveren. Breng de aardappelen met een beetje water en zout aan de kook. Laat de aardappelen in ongeveer 25 minuten gaar koken. Van de aardappelen wordt puree gemaakt en dan is het belangrijk dat alle aardappelen goed gaar zijn. Als je met een vork gemakkelijk in de aardappel kunt prikken, dan is de aardappel gaar.

Aardappelpuree

Giet de aardappelen af en laat ze even droog stomen. Maak de aardappelen fijn met de pureestamper of mixer en roer er het ei, 30 gram boter en melk doorheen (misschien heb je wat meer melk nodig). Breng de puree op smaak met peper, zout, nootmuskaat, paprikapoeder en kerriepoeder.

Laat de ananas uitlekken en snijd in stukjes.

Doe de zuurkool met de rozijnen en anderhalve deciliter water in een pan met deksel en voeg een snufje zout toe. Breng de zuurkool aan de kook en laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Giet de zuurkool af en meng de ananas door de zuurkool.

Pel en snipper de ui. Smelt in de koekenpan 30 gram boter op middelhoog vuur. Fruit de ui in de boter totdat de ui glazig ziet. Kruid het gehakt naar smaak met peper, zout, nootmuskaat, paprikapoeder en kerriepoeder. Doe het gehakt bij de ui in de pan en bak het mooi bruin en rul.

Ovenschotel

Verwarm de oven voor op 225 graden. Vet de ovenschaal in met een beetje boter. Doe het gehakt in de ovenschaal en verdeel de zuurkool over het gehakt, maak daarbovenop een laagje van de aardappelpuree. Verdeel het paneermeel over de aardappelpuree en leg de kleine blokjes boter er bovenop.

Zet de ovenschaal in de oven en laat er in 15 minuten een mooi bruin korstje op komen.

Tips

  • Mijn collega Lonneke heeft jonge kinderen, die de smaak van zuurkool nog niet zo kunnen waarderen, zij kookt de zuurkool in het sap van de ananas in plaats van in water, dan wordt de zuurkool wat minder zuur.
  • Je kunt deze schotel prima vooraf klaarmaken en opwarmen als je hem nodig hebt. Verwarm dan de oven voor op 175 graden en laat de schotel in 45 minuten goed warm worden. Zet tegen het einde van de bereidingstijd de temperatuur van de oven op 200 graden, zodat je een mooi bruin korstje krijgt.

Pin It on Pinterest

Share This