Zelfgemaakte slagroomsoezen
Soezen
Voor 16 middelgrote soezen
Benodigdheden
- 1 mengkom
- steelpan
- bakplaat bekleed met bakpapier
- klein kommetje
- vork
- 2 eetlepels
- houten lepel
- spuitzak met spuitmondje
- handmixer
Ingrediënten
Deeg
- 100 gram bloem
- 1 mespunt zout
- 1,5 deciliter water
- 75 gram boter of margarine
- 3 middelgrote eieren op kamertemperatuur
Vulling
- 5 deciliter slagroom
- 2 eetlepels suiker
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Gebruik bij voorkeur niet de hete luchtstand, want anders heb je kans dat de soezen niet goed rijzen. Ik krijg het beste resultaat met onder- en bovenwarmte.
Klop de eieren met een vork los in het kleine kommetje. Verwarm in de steelpan het water met het zout en boter en breng dit mengsel aan de kook. Zet het vuur laag als het mengsel kookt.
Zeef de bloem en voeg deze in een keer aan het waterbotermengsel toe. Roer goed door met de houten lepel totdat er een deegbal ontstaat (het is belangrijk dat de bloem gaar is).
Haal de pan van het vuur en voeg dan een derde van het ei bij het deeg en roer met de houten lepel totdat het ei volledig in het deeg is opgenomen. Voeg dan weer een derde van het ei toe en roer weer goed door totdat het ei volledig is opgenomen. Herhaal dit met de rest van het ei. Blijf roeren totdat er een dik en glanzend deeg is ontstaan.
De oven in
Vorm op de met bakpapier beklede bakplaat met twee eetlepels hoopjes deeg. Je kunt het deeg ook in een spuitzak doen met een glad spuitmondje en zo de soezen op de bakplaat spuiten. Dat laatste is vooral handig als je kleine soezen wilt maken.
Zet de bakplaat in de voorverwarmde over en laat de soezen in 25-30 minuten goudbruin en gaar worden. Schakel dan de oven uit en zet de ovendeur op een kiertje. Laat de soezen een beetje in de oven afkoelen en haal ze er dan pas uit. Laat de soezen verder afkoelen op een taartrooster.
Klop de slagroom met de suiker met de handmixer stijf. Doe de slagroom over in de spuitzak. Knip met een keukenschaar een klein gaatje in iedere soes en spuit de slagroom erin.
Tips
- Zorg ervoor dat de soezen allemaal dezelfde grote hebben. Kleine soezen zijn sneller gaar dan grote. Als je kleine soezen maakt, pas dan de baktijd aan naar 15-20 minuten. Het recept is dan voldoende voor ongeveer 30 kleine soezen.
- Variatie: de soezen zijn ook lekker met chocoladesaus: smelt 75 gram pure chocolade met 10 gram boter au bain-marie en roer tot een glad mengsel. Doop de afgekoelde soezen in de chocolade en laat de soezen afkoelen voordat je de slagroom in de soezen spuit.