Het recept voor appelvlaai op basis van bakmeel

Deze vlaai is volgens het recept van mijn moeder, de meeste vlaaien in dit kookboek zijn recepten van haar hand, maar deze is met stip de meest gebakken vlaai bij ons thuis. Mijn moeder had, zoals ze het zelf altijd zei, sneller een vlaai gebakken dan een tochtje naar de winkel gemaakt om een pak koekjes te halen. Mijn dochter heeft het kunstje heel goed bij haar oma af gekeken, zij bakt dan ook betere (appel)vlaaien dan ik.

Traditioneel zijn Limburgse vlaaien met gistdeeg gemaakt, deze vlaai is op basis van bakmeel, dat is toch net een beetje anders maar wel erg lekker.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden C.

Breek het ei in een klein kommetje en klop het los. Laat de rozijnen in het andere kommetje wellen in wat lauw water.

Doe het bakmeel, de basterdsuiker, vanillesuiker, de melk en de helft van het ei in een mengkom, snij de koude boter er in stukjes doorheen. Roer met een vork eerst de melk en het ei door de andere ingrediënten en kneed dan verder met je handen. Als alles goed gemengd is, kun je verder kneden op het aanrecht. Kneed net zo lang tot je een mooi stevig deeg hebt. Niet langer kneden dan nodig is, want anders, zul je merken dat het deeg wat slap wordt en het minder goed te verwerken is. Als dat gebeurt, zet het dan enkele minuten weg in de koelkast.

Vulling

Schil en halveer de appels, verwijder klokhuizen en snij de appels in plakjes. Doe de appelstukjes in een mengkom, bestrooi met het citroensap, suiker en kaneel en roer alles door elkaar.

Vet de bakvorm in met wat margarine en strooi het paneermeel in de vorm. Als je bakpapier gebruikt, is het paneermeel niet nodig. Ik knip meestal een rondje bakpapier uit voor de bodem en vet de opstaande rand van de bakvorm in met margarine.

Deeg

Neem 2/3 van het deeg en rol het uit op een met bloem bestoven aanrechtblad, wrijf ook wat bloem op je deegroller. Druk bij het uitrollen niet te hard op het deeg en draai het deeg steeds een kwartslag, zodat je een deegplak krijgt die overal even dik is en het deeg niet aan je werkblad vast gaat plakken.

Rol het deeg zover uit dat de vlaaivorm er ruim mee bekleed kan worden. Doe de deegplak over in de vlaaivorm. Het is niet erg als je het deeg niet in een keer goed in de vorm krijgt, of als er scheurtjes ontstaan. Neem dan gewoon een stukje deeg dat over is en druk dat over het scheurtje. Na het bakken zie je daar niets meer van.

Zorg dat de hele vorm goed bekleed is met het deeg en snijd het overtollige deeg boven de rand van de bakvorm af. Doe de appels over in de vorm en verdeel ze zo gelijkmatig mogelijk over het deeg. Haal de rozijnen uit het weekwater en knijp ze een beetje uit. Verdeel de rozijnen over de appels.

Rol nu de rest van het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een ronde plak ter grote van de vlaaivorm. Leg dit deeg op de vlaai en druk aan de randen zachtjes aan. Snij het deeg dat over de rand heen steekt weg. Bestrijk de vlaai met de rest van het geklopte ei en prik met een vork een paar gaatjes in het deksel.

Bakken

Bak de vlaai in 45 minuten gaar op 175 graden in het midden van de oven.

Laat na de baktijd de vlaai een beetje afkoelen in de vorm en controleer of de vlaai gemakkelijk van de rand los laat, snij de rand anders voorzichtig los met een scherp mesje.

Voor 11 - 12 vlaaipunten

Benodigdheden

  • 2 mengkommen
  • 2 klein kommetjes
  • 1 vlaaivorm van 28 cm doorsnee
  • vork
  • deegrol
  • kwastje of een stukje keukenpapier om in te vetten
  • taartrooster
  • groot plat bord (minimaal 30 cm doorsnee)

Ingrediënten

Deeg

  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 175 gram margarine
  • 175 gram basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetlepels melk
  • 1 ei

Vulling

  • 1 handvol rozijnen
  • 6 grote goudrenetten
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 theelepels kaneel
  • citroensap (bijvoorbeeld uit een knijpcitroen)
  • bloem of bakmeel om het aanrecht te bestuiven
  • margarine om de vorm in te vetten of een stukje bakpapier op maat geknipt
  • 1-2 eetlepels paneermeel
appelvlaai recept

Tips

Om de vlaai uit de vorm te halen: leg het grote bord op de vlaai in de vorm, keer het bord met vlaai om, haal voorzichtig de vlaaivorm van de vlaai af. Leg nu het taartrooster op de onderkant van de vlaai en keer weer om. Zo kan de vlaai het beste afkoelen. Als je een vlaai van dit deeg in de vorm af laat koelen, wordt het deeg minder krokant.

Als je wat deeg over hebt: vorm er dan koekjes van, bestrijk ze met wat ei, strooi er wat suiker overheen en leg ze op wat bakpapier 10 minuten in de oven op 175 graden.

Pin It on Pinterest

Share This