recept runderbouillon

Kruudmoes uit Overijssel

Kruudmoes is een streekgerecht uit Salland (Overijssel) met als hoofdbestanddelen: gort, karnemelk, spek, rookworst, rozijnen en verse kruiden. Aan de toevoeging van het “kruud” in het recept heeft de kruudmoes zijn naam te danken. Kruudmoes wordt zowel warm, lauw als koud gegeten.

Vroeger werd kruudmoes gebruikt om de hardwerkende boeren op het land tussen de middag van een goede, stevige en voedzame hap te voorzien. Tegenwoordig is kruudmoes nog in de zomer verkrijgbaar op de Bottermarkt in Raalte. Het is een gerecht voor de echte liefhebber.

Met dank aan Mardi Oortwijn voor het delen van dit recept.

Voor 4 - 6 personen

Benodigdheden

  • grote kom met deksel
  • kleine kom
  • pan met inhoud van minstens 5 liter
  • houten lepel
  • snijplank met scherp mes

Ingrediënten

  • 350 gram gort (geen snelkook)
  • 250 gram rookspek
  • 1 rookworst
  • 250 gram gewelde rozijnen
  • 4 takjes kervel
  • 4 takjes kruizemunt
  • 2 liter karnemelk
  • 2,5 liter water
gort is gepelde gerst

Voorbereiding

Doe de gort met het water in de kom met deksel. Laat de gort een nacht weken in het water.

Bereiding kruutmoes

Breng in de pan de gort met het weekwater aan de kook. Zet zodra de gort kookt het vuur klein en laat de gort 2 uur zachtjes doorkoken, roer af en toe goed door.

Wel de rozijnen 10 minuten in een kom met water en laat ze uitlekken. Voeg de rookworst en de rozijnen toe aan de gort en laat alles nog een uur op laag vuur onder regelmatig roeren zachtjes doorkoken. Snij het spek in dobbelsteentjes, haal de worst uit de pan en snij deze in plakjes. Doe de worst en het spek terug bij de gort in de pan. Snij de kruiden fijn en voeg toe aan het gortmengsel en laat alles goed doorwarmen. Zet het vuur uit en voeg, nadat de kruudmoes een beetje is afgekoeld de karnemelk al roerend toe, zo voorkom je dat de karnemelk gaat schiften.

Serveer de kruudmoes in diepe borden en geef er stroop bij.

Tip

Gort is in de supermarkt verkrijgbaar, dit is vaak de snelkookvariant en minder geschikt voor kruudmoes. Ik heb de gort voor dit gerecht gekocht in onze plaatselijke natuurvoedingswinkel.

Pin It on Pinterest

Share This