Koffiebavarois
Benodigdheden
- litermaat
- diep bord of kom
- steelpan
- houten lepel
- spatel
- handmixer
- 3 mengkommen met een inhoud van 2 liter
- grote bak met koud water
- kom van minimaal 1,5 liter of 4 coupes of mooie schaaltjes
Ingrediënten
- 100 milliliter sterke koffie
- 3 blaadjes gelatine
- 2 verse eieren van 1 ei het eiwit gebruiken, de eidooiers beide gebruiken
- 100 milliliter melk
- 100 gram witte basterdsuiker
- 2 eetlepels cognac
- 125 milliliter slagroom
- ½ eetlepel suiker
- mespuntje zout
- chocolade koffieboontjes om te garneren
Instructies
- Week de gelatine minimaal vijf minuten in een diep bord of kom met koud water, zorg ervoor dat alle gelatine goed onder water staat.
- Splits de eieren, doe een eiwit in een vetvrije mengkom, voeg een mespuntje zout toe en klop het eiwit met de mixer stijf. Zet het eiwit tot verder gebruik in de koelkast.
- Klop in een andere mengkom 2 eidooiers met de basterdsuiker met de mixer romig. Het mengsel moet zo romig zijn dat de suiker is opgenomen en het mengsel als een lint van een lepel loopt.
- Verwarm de melk al roerend in een steelpan op middelhoog vuur. De melk moet goed heet worden maar hoeft niet te koken. Knijp de gelatine goed uit en los deze op in de warme melk. Zorg ervoor dat alle gelatine goed is opgelost.
- Doe een beetje van de warme melk bij de eidooiers en roer goed door. Voeg nu al roerend de rest van de warme melk toe aan de eidooiers.
- Meng de koffie met de cognac en roer dit mengsel in porties door de eidooiers zodat de koffie goed wordt opgenomen.
- Zet de mengkom met het ei-koffiemengsel in een grote bak met ijskoud water en laat het mengsel onder af en toe roeren volledig afkoelen. Let op dat er geen water in de mengkom komt. Het mengsel moet lobbig worden, dit duurt 15-30 minuten.
- Klop de slagroom met de mixer stijf met een halve eetlepel suiker.
- Meng een beetje van de slagroom met het ei-koffiemengsel totdat de slagroom goed is opgenomen en spatel dan de rest van de slagroom erdoor.
- Spatel het stijfgeklopte eiwit erdoor en doe de bavarois in een mooie kom of verdeel over de schaaltjes.
- Laat de bavarois afgedekt minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
Tips
- Je kunt een mengkom en de gardes van een mixer vetvrij maken door een beetje citroensap op een keukenpapiertje te doen en hiermee de mengkom en de gardes in te wrijven.
- Als je deze bavarois in een bavaroisvorm wilt maken en later op een bord wilt storten, neem dan een extra blaadje gelatine. Deze bavarois wordt anders niet stevig genoeg.
Notities
Ook lekker
Het hele jaar zomerse aardbeien
Als je de heerlijke smaak van zomerse aardbeien wilt bewaren voor later, maak er dan compote van. Heerlijk bij de vla of yoghurt.
Sterrebosch pudding uit Wijchen
Een pudding gemaakt met lange vingers, bitterkoekjes, kersenlikeur en custard. Om je vingers bij af te likken zo lekker.
Chipolatapudding
Chipolata is een lekkere pudding met o.a. room, rozijnen, vanille en likeur.
Bierpap uit Venlo
Bierpap is gemaakt met donker bier, eieren, melk, bloem en suiker. Het is het lekkerst als je het warm eet.
Custardvla, lekker simpel
Custardvla is eenvoudig klaar te maken. Je hebt alleen custard, melk, suiker en zout nodig. Alleen nog even een paar uur wachten.