Kapucijners met spek
Kapucijners met spek is een gerecht van ome Wim, de oom van onze vriendin Stannie. Ome Wim was heeroom (priester) en woonde op Aruba. Hij was op gezette tijden in Nederland en kon fantastisch koken. Ik kan me de eerste keer herinneren dat ik Borsjt at. Zo werden we ook een keer als 14-jarigen op pad gestuurd om Calvados te halen omdat er Normandische kip op het menu stond, heerlijk.
Het onderstaande recept vonden we in een van zijn kookschriften, voorzien van het commentaar: “veel bier erbij geven” en “nodig deze mensen de volgende dag maar liever niet uit!”, waarschijnlijk door de combinatie van kapucijners en uien.
Voor 4 personen
Benodigdheden
- braadpan
- schuimspaan
- bakspatel
- snijplank met scherp mes
- diep bord
- knoflookpers
Ingrediënten
- 1 groot blik extra fijne kapucijners (800 gram)
- 2 grote uien
- 1 teentje knoflook
- 250 gram magere speklappen
- 20 gram boter of margarine
- 4 eetlepels piccalilly
- peper, zout, nootmuskaat
Bereiding
Pel de uien en snipper ze fijn. Snij de speklappen in blokjes of reepjes, kruid ze met een beetje peper, nootmuskaat en zout. Verhit in de braadpan op middelhoog vuur de boter totdat deze lichtbruin is en bak hierin de spekblokjes uit tot ze knapperig zijn.
Haal met de schuimspaan het spek uit de pan en doe het over op het diepe bord. Bak de uien in de pan totdat deze lichtbruin zijn.
Pers de knoflook boven de pan en fruit de knoflook even mee. Voeg de spekblokjes bij de uien en de pan en roer de piccalilly erdoor. Laat de Kapucijners uitlekken en voeg ze toe aan het mengsel in de pan en laat het geheel goed warm worden.
Tip
Ben voorzichtig met zout in dit gerecht. Het spek is van zichzelf al zout genoeg, voeg eventueel aan het einde van de bereiding nog wat toe.