recept hete bliksem

Hete Bliksem

In het Culinair Geheugen mag Hete Bliksem natuurlijk niet ontbreken. Een heerlijk herfstgerecht. Met dank aan mevrouw Janssen, een vriendin van mijn moeder die me verteld heeft hoe het gemaakt moet worden. Volgens mevrouw Janssen smaakt Hete Bliksem het lekkerste met uitgebakken speklappen.

Voor 4 personen

Benodigdheden

  • schilmesje en dunschiller
  • snijplank met scherp mes
  • pureestamper of mixer
  • 1 grote pan met deksel
  • 1 vork

Ingrediënten

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 800 gram goudrenetten
  • 3 deciliter water
  • 1 deciliter melk
  • eventueel een theelepel suiker
  • 40 gram boter of margarine
  • zout, peper, nootmuskaat, paprikapoeder
ingrediënten Hete Bliksem

Bereiding

De aardappelen schillen, wassen en in stukken snijden. De appels schillen, het klokhuis verwijderen en in stukken snijden. De aardappelen met de appels in de pan doen met het water en wat zout en op hoog vuur vlug aan de kook brengen. Het vuur laag zetten en de aardappelen en appels in ongeveer 25 minuten gaar laten koken.

Controleer aan het einde van de kooktijd of de aardappelen gaar zijn. Als je met een vork gemakkelijk in de aardappelen kunt prikken, zijn ze gaar. Giet de aardappelen en appels af en vang een beetje van het kookvocht op. Laat het geheel even droog stomen.

Stamp de aardappelen en de appels fijn met de pureestamper en roer de boter er in stukjes doorheen, voeg eventueel nog wat van het opgevangen kookvocht of de melk toe om de Hete Bliksem wat luchtiger te maken. Breng de Hete Bliksem op smaak met peper, zout, nootmuskaat en paprikapoeder. Als je de stamppot te zuur vindt, voeg dan een theelepel suiker toe.

 Tip

De goudrenet is een stevige wat zure appel. Als je dat te zuur vindt, neem dan voor de helft goudrenetten en voor de helft een zoetere appel, bijvoorbeeld jonagold.

Pin It on Pinterest

Share This