Dit recept komt uit het culinair geheugen van Stefania, de fotograaf. Bitterkoekjespudding was een van de toetjes die ze vaker bij haar Tante Mien at, een zoete herinnering.Tot op de dag van vandaag is het een van haar lievelingsgerechten. Met dank aan haar nichtje Jeanny van Lieshout voor het delen van het recept.

Voor 6 personen

Benodigdheden

  • steelpan
  • garde
  • mengkom met een inhoud van minimaal 1,5 liter
  • klein kommetje of bord
  • glazen kom van minimaal 1,5 liter of twee puddingvormen van 0,6 liter
  • 2 platte borden
  • stukje plastic folie

Ingredi├źnten

  • 65 gram custard
  • 65 gram suiker
  • 150 gram bitterkoekjes
  • enkele druppels Amaretto of amandelextract
  • 1 liter melk

Tip

Ik maak gebruik van puddingvormen met een ontluchtingsdopje. Door dat dopje komt de pudding gemakkelijk uit de vorm. Heb je een vorm zonder dopje, dan kun je de vorm heel eventjes voorzichtig in een bak met warm water houden, dan laat de pudding los van de vorm. Let wel op dat geen water bij de pudding komt.

Je kunt de pudding ook gewoon in een glazen kom serveren zoals wij bij de bitterkoekjespudding hebben gedaan.

Bereiding bitterkoekjespudding

Deze pudding kun je opdienen in een glazen schaal of overdoen in de puddingvormen en ze later storten op de borden. Als je kiest voor het laatste: spoel de puddingvormen om met koud water en zet ze omgekeerd op een stukje keukenpapier weg zodat het overtollige water eruit kan lopen.

Breek op enkele koekjes na, de bitterkoekjes in kleine stukjes en besprenkel ze met het amandelextract of de amaretto. Meng in de mengkom de suiker met de custard en meng hier enkele lepels koude melk doorheen. Roer dit mengsel glad. Verwarm de rest van de melk in de steelpan op middelhoog vuur. Voeg, zodra de melk heet is, het custardmengsel aan de melk toe en roer goed door. Breng het mengsel al roerend aan de kook en zet het vuur laag. Laat de pudding vier minuten zachtjes doorkoken, terwijl je regelmatig doorroert. Als de pudding gebonden is, de pan van het vuur nemen.

Roer de gebroken bitterkoekjes door de pudding en roer goed door. Doe de pudding over in de kom of de puddingvormen en dek af met een stukje plastic folie. Dit is om te voorkomen dat er vel op de pudding komt.

Laat de pudding een beetje afkoelen en zet dan enkele uren in de koelkast. Als je gebruik maakt van de puddingvormen, verwijder de plasticfolie en stort de pudding op de borden. Garneer met de achtergebleven bitterkoekjes. Als je de pudding opdient in de kom, verwijder de plasticfolie en garneer met de over gebleven bitterkoekjes.

error:

Pin It on Pinterest

Share This