Dit recept is afkomstig van mevrouw Schauwaert, de schoonmoeder van onze vriendin Marianne. Zij maakt volgens haar kinderen en kleinkinderen de allerlekkerste aardappelkroketjes en daar zijn wij het helemaal mee eens.
Voor 50 kroketjes
Benodigdheden
- ruime pan met deksel
- aardappelschilmes
- 2 diepe borden
- schaal
- huishoudfolie
- frituurpan met frituurolie of frituurvet
- krokettenpers
Ingrediënten
- 5 kilo kruimige aardappels
- 5 eieren
- 100 gram boter
- paneermeel
- zout en peper
Tip: zelfgemaakte aardappelkroketjes kun je ook invriezen.
Bereiding
De aardappelen schillen, wassen en halveren. Breng de aardappelen met wat water en zout aan de kook. Laat de aardappelen in ongeveer 25 minuten gaar koken. Voor de kroketjes is het belangrijk dat alle aardappelen goed gaar zijn. Als je met een vork gemakkelijk in een aardappel kunt prikken, dan is de aardappel gaar. Giet de aardappelen af en laat ze even droog stomen, verwerk ze daarna direct verder. Stamp de aardappelen met een stamper fijn en roer er wat peper en de boter in klontjes door.
Splits de eieren en roer de dooiers door de aardappelpuree.
Klop de eiwitten met enkele eetlepels koud water los in een diep bord of schaal. Doe het paneermeel in een diep bord.
Vorm kroketjes van de aardappelpuree door de puree door een krokettenpers te duwen of vorm ze met de hand tot kroketjes: draai wat aardappelpuree in je hand tot een balletje. Vorm er dan een kroketje van met een lengte van ongeveer 5 cm en een doorsnede van 2 tot 3 centimeter.
Als alle kroketten gevormd zijn, wentel ze dan eerst door het eiwit en dan door het paneermeel. Zorg ervoor dat alle kroketten een goede paneerlaag hebben. Als alle kroketten een paneerlaagje hebben, wentel ze dan nog een keer door het eiwit en het paneermeel.
Verhit de frituurolie in een frituurpan tot 170 graden en frituur de kroketjes in 2 – 4 minuten mooi goudbruin. Let erop dat de kroketjes naast elkaar in het mandje liggen en niet op elkaar. Als je geen frituurpan ter beschikking hebt, bak ze dan 20 minuten n een voorverwarmde oven op 200º C.
Top
We zijn er mee bezig. Ben benieuwd hoe ze gaan worden en smaken
We horen graag hoe ze hebben gesmaakt.