Wentelteefjes

Het Culinair Geheugen
Dit recept voor wentelteefjes is pure nostalgie. Het is een lekker ontbijt- of lunchgerecht waarbij het oude brood uit je voorraadkast een goede bestemming krijgt.
Dit is overigens een echt “op het heilige oog” recept. De onderstaande verhoudingen zijn een goed uitgangspunt maar misschien vind je het lekker om wat extra kaneel toe te voegen of wat meer suiker of juist wat minder.  
Bereidingstijd 15 minuten
Gang lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • diep bord 
  • klein kommetje
  • kleine mengkom
  • vork of garde
  • keukenweegschaal
  • koekenpan
  • bakspatel 
  • snijplank
  • scherp mes

Ingrediënten
  

  • 25 gram suiker
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 ei
  • 2,5 deciliter melk
  • 8 sneetjes oud brood
  • 40 gram boter of margarine

Instructies
 

  • Vermeng de suiker met de kaneel in een kommetje. Klop in de mengkom het ei met een vork of garde los. Voeg de kaneelsuiker toe aan het ei en klop goed door. Voeg de melk toe aan het ei-suikermengsel en roer goed door.
  • Snij de korstjes van de sneetjes brood en snij ze schuin doormidden.
  • Haal de sneetjes brood één voor één door het eimengsel en stapel ze op elkaar in het diepe bord. Zorg ervoor dat het brood het eimengsel helemaal heeft opgenomen.
  • Laat in een koekenpan op middelhoog vuur de helft van de boter lichtbruin worden en bak de wentelteefjes in porties aan beide kanten lichtbruin. Gebruik voor een volgende portie de rest van de boter die je weer eerst op middelhoog vuur lichtbruin laat worden.
  • Leg de wentelteefjes dakpansgewijs op een schaal en presenteer met suiker of jam.

Tip

  • In principe kun je al het oud brood gebruiken voor wentelteefjes maar wij vinden ze gemaakt met wit brood het lekkerste. Mocht je een keer suikerbrood over hebben, maak daar dan eens wentelteefjes van, ook heerlijk.
Trefwoord brood, restjes

Ook lekker

Sinaasappelmarmelade, een recept uit het jaar 1927

Sinaasappelmarmelade, een recept uit het jaar 1927

Dit is een recept uit het jaar 1927 voor sinaasappelmarmelade. Tegenwoordig maken we jams en marmelades vaak met geleisuiker, die bestond in 1927 nog niet. Daarom maken we deze marmelade met gewone suiker. De verhouding suiker/vruchten zorgt ervoor dat de marmelade lang houdbaar is.

Lees meer
Camps Mop, kermiskoekjes

Camps Mop, kermiskoekjes

Dit recept hebben we gevonden op de website van Archief Well. Ze hebben een mooi artikel geschreven over Camps Nougat en Suikerwaren. Camps stond al in de 19e eeuw op kermissen met zelfgebakken koek en oliebollen. De koekjes, een recept van Camps zelf, werden de Camps mop genoemd. We publiceren het recept met toestemming van Archief Well en de familie Camps.

Lees meer
Mayonaise op traditionele wijze

Mayonaise op traditionele wijze

Met dit recept uit het jaar 1927 zet je met behulp van een staafmixer zo verse mayonaise op tafel. Je hebt alleen eierdooiers, slaolie. mosterd, azijn, peper en zout nodig.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This