Wentelteefjes
Benodigdheden
- diep bord
- klein kommetje
- kleine mengkom
- vork of garde
- keukenweegschaal
- koekenpan
- bakspatel
- snijplank
- scherp mes
Ingrediënten
- 25 gram suiker
- ½ theelepel kaneel
- 1 ei
- 2,5 deciliter melk
- 8 sneetjes oud brood
- 40 gram boter of margarine
Instructies
- Vermeng de suiker met de kaneel in een kommetje. Klop in de mengkom het ei met een vork of garde los. Voeg de kaneelsuiker toe aan het ei en klop goed door. Voeg de melk toe aan het ei-suikermengsel en roer goed door.
- Snij de korstjes van de sneetjes brood en snij ze schuin doormidden.
- Haal de sneetjes brood één voor één door het eimengsel en stapel ze op elkaar in het diepe bord. Zorg ervoor dat het brood het eimengsel helemaal heeft opgenomen.
- Laat in een koekenpan op middelhoog vuur de helft van de boter lichtbruin worden en bak de wentelteefjes in porties aan beide kanten lichtbruin. Gebruik voor een volgende portie de rest van de boter die je weer eerst op middelhoog vuur lichtbruin laat worden.
- Leg de wentelteefjes dakpansgewijs op een schaal en presenteer met suiker of jam.
Tip
- In principe kun je al het oud brood gebruiken voor wentelteefjes maar wij vinden ze gemaakt met wit brood het lekkerste. Mocht je een keer suikerbrood over hebben, maak daar dan eens wentelteefjes van, ook heerlijk.
Ook lekker
Sinaasappelmarmelade, een recept uit het jaar 1927
Dit is een recept uit het jaar 1927 voor sinaasappelmarmelade. Tegenwoordig maken we jams en marmelades vaak met geleisuiker, die bestond in 1927 nog niet. Daarom maken we deze marmelade met gewone suiker. De verhouding suiker/vruchten zorgt ervoor dat de marmelade lang houdbaar is.
Camps Mop, kermiskoekjes
Dit recept hebben we gevonden op de website van Archief Well. Ze hebben een mooi artikel geschreven over Camps Nougat en Suikerwaren. Camps stond al in de 19e eeuw op kermissen met zelfgebakken koek en oliebollen. De koekjes, een recept van Camps zelf, werden de Camps mop genoemd. We publiceren het recept met toestemming van Archief Well en de familie Camps.
Appeltoetje uit de oven
Eet dit appeltoetje met walnoten en rozijnen liefst warm met een beetje vanille- of zelfgemaakte custardvla.
Mayonaise op traditionele wijze
Met dit recept uit het jaar 1927 zet je met behulp van een staafmixer zo verse mayonaise op tafel. Je hebt alleen eierdooiers, slaolie. mosterd, azijn, peper en zout nodig.
Gistbodem met banketbakkersroom voor een fantastische fruitvlaai
In deze vlaaibodem van gistdeeg is banketbakkersroom meegebakken. Een mooie basis voor allerlei fruitvlaaien. Kies voor vers fruit, uit blik of pot, of gebruik kant en klare vlaaivulling.






