Boterkoek recept

Recept boterkoek

Dit boterkoek recept is ideaal als je onverwacht bezoek krijgt, grote kans dat je de ingrediënten in huis hebt en het is snel klaar.

Met dank aan  Tom en Ingrid Terraneo voor het delen van het recept.

Voor 10 - 12 personen

Benodigdheden

  • boterkoekvorm van 18 cm doorsnee (of vlaai- of springvorm)
  • mengkom
  • lepel
  • op maat geknipt stukje bakpapier
  • stukje keukenpapier om in te vetten
  • bakkwastje
  • taartrooster

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 125 gram roomboter op kamer-temperatuur + extra om de vorm in te vetten
  • 125 gram basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • mespunt zout
  • ½ losgeklopt ei

PIN IT

boterkoek

Bereiding boterkoek

Verwarm de oven voor op 180 graden C.

Vet de vorm in met wat boter en leg het bakpapier op de bodem van de vorm.

Doe de bloem, de basterdsuiker, de roomboter, de vanillesuiker samen met een mespunt zout  in de mengkom. Kneed het deeg met de hand tot een samenhangend geheel.  Als alles goed gemengd is en je een samenhangende bal deeg hebt, doe je het deeg over in de vorm. Druk het deeg met je hand zo gelijkmatig mogelijk in de vorm, gebruik hiervoor eventueel de bolle kant van een lepel of een bakspatel. Bestrijk de bovenkant van de boterkoek met het losgeklopte ei en trek gelijkmatige strepen in de boterkoek.

Zet de vorm in het midden van de oven en bak de boterkoek in 20 minuten gaar.

Haal na 20 minuten de boterkoek uit de oven en laat deze even afkoelen in de vorm.

Snij, als de boterkoek een beetje afgekoeld is de randen los met een scherp mesje, haal de boterkoek uit de vorm en laat verder afkoelen op het taartrooster.

Tip

    Snij de boterkoek in 10 of 12 punten snijden of in kleine blokjes want boterkoek is behoorlijk machtig. 

    Ook lekker

    Amandelspijs, heerlijk in speculaas

    Amandelspijs, heerlijk in speculaas

    Amandelspijs voor in brood of speculaas Dit recept voor amandelspijs is heerlijk in een kerstbrood en gevulde speculaas en eenvoudig zelf te maken. Hiermee maak je 325 gram amandelspijs, dat is voldoende voor een grote kerststol (ook wel kerstbrood...

    Lees meer
    Kerstbrood voor een heerlijk kerstontbijt

    Kerstbrood voor een heerlijk kerstontbijt

    Kerstbrood, ook wel Kerststol genoemd Dit recept voor kerstbrood, ook wel kerststol genoemd, is afkomstig van de moeder van Ton Terraneo.  In het originele recept werd verse gist gebruikt. Verse gist is niet altijd verkrijgbaar daarom hebben wij het vervangen door...

    Lees meer
    Lekker frisse sinaasappelkwarktaart

    Lekker frisse sinaasappelkwarktaart

    Dit sinaasappelkwarktaart recept is afkomstig van Ans Hoeijmakers (van Akkies tuin in Melderslo). Het handgeschreven recept zat los in een kookboek van mevrouw Martha Litjens uit Horst. Het was niet helemaal compleet. We hebben het daarom naar eigen inzicht nog wat...

    Lees meer
    Glutenvrije appeltaart met schuimkop

    Glutenvrije appeltaart met schuimkop

    Glutenvrij Appeltaartje met schuimkop Soms krijgen we vragen voor glutenvrije gebakrecepten en dan proberen we het gewoon. Het proefpanel was enthousiast over deze appeltaart. Dit is de kleine glutenvrije variant van de appeltaart met schuimkop. Het lekkerste wordt de...

    Lees meer
    error:

    Pin It on Pinterest

    Share This