
Recept boterkoek
Dit boterkoek recept is ideaal als je onverwacht bezoek krijgt, grote kans dat je de ingrediënten in huis hebt en het is snel klaar.
Met dank aan Tom en Ingrid Terraneo voor het delen van het recept.
Voor 10 - 12 personen
Benodigdheden
- boterkoekvorm van 18 cm doorsnee (of vlaai- of springvorm)
- mengkom
- lepel
- op maat geknipt stukje bakpapier
- stukje keukenpapier om in te vetten
- bakkwastje
- taartrooster
Ingrediënten
- 150 gram bloem
- 125 gram roomboter op kamer-temperatuur + extra om de vorm in te vetten
- 125 gram basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- mespunt zout
- ½ losgeklopt ei
PIN IT
Bereiding boterkoek
Verwarm de oven voor op 180 graden C.
Vet de vorm in met wat boter en leg het bakpapier op de bodem van de vorm.
Doe de bloem, de basterdsuiker, de roomboter, de vanillesuiker samen met een mespunt zout in de mengkom. Kneed het deeg met de hand tot een samenhangend geheel. Als alles goed gemengd is en je een samenhangende bal deeg hebt, doe je het deeg over in de vorm. Druk het deeg met je hand zo gelijkmatig mogelijk in de vorm, gebruik hiervoor eventueel de bolle kant van een lepel of een bakspatel. Bestrijk de bovenkant van de boterkoek met het losgeklopte ei en trek gelijkmatige strepen in de boterkoek.
Zet de vorm in het midden van de oven en bak de boterkoek in 20 minuten gaar.
Haal na 20 minuten de boterkoek uit de oven en laat deze even afkoelen in de vorm.
Snij, als de boterkoek een beetje afgekoeld is de randen los met een scherp mesje, haal de boterkoek uit de vorm en laat verder afkoelen op het taartrooster.
Tip
Snij de boterkoek in 10 of 12 punten snijden of in kleine blokjes want boterkoek is behoorlijk machtig.
Ook lekker
Nonnevotten met Carnaval
Een nonnevot is een in olie gefrituurdgistdeeg in de vorm van een strik. Nonnevotten worden traditioneel rond carnaval gegeten. Het gebak heeft de naam te danken aan de gelijkenis met de strik op het achterwerk van een non.
Bak havermoutkoekjes in 30 minuten
Bak thuis in een half uurtje havermoutkoekjes met o.a. bakmeel, ei, boter, havermout citroen, vanille- en kristalsuiker.
Mokka schuimtaart met hazelnoten
Deze mokkaschuimtaart met twee schuimbodems, hazelnoten, eiwit, slagroom en koffie is lekker luchtig. Bak de 2 bodems apart.
Koekjestaart
Een lekkere en eenvoudig te maken taart met biscuitjes. Leuk om met kinderen te maken voor een partijtje.
Luxe advocaatbavaroisvlaai
Deze advocaatbavaroisvlaai lijkt ook wel een taart. Het is geen traditionele Limburgse vlaai maar een gevulde bladerdeegbodem.