Aardbeiencompote
Benodigdheden
- vergiet
- scherp mes
- houten lepel
- saus- of soeplepel
- grote kookpan
- 4 grote jampotten of weckpotten met deksel hoeveel potten je precies nodig hebt is afhankelijk van het formaat van de potten
- schone theedoek
Ingrediënten
- 1000 gram aardbeien
- 600 gram suiker
Instructies
- Was de jampotten af in een heet sopje. Spoel ze daarna af met schoon heet water. Zet de potten met de opening naar boven in een grote pan en vul de pan met heet water. Zorg dat alle potten helemaal onder water staan.
- Zet de pan op middelhoog vuur en breng het water aan de kook. Draai het vuur laag als het water kookt. Doe na 5 minuten de deksels voorzichtig bij de potten in het kokende water en laat nog 10 minuten doorkoken. Dit proces heet steriliseren. Haal na de kooktijd de potten en de deksels met een tang voorzichtig uit het hete water en zet ze ondersteboven op de schone theedoek en laat ze afkoelen.
Bereiding
- Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Snij grote aardbeien doormidden. Doe ze over in een vergiet en spoel ze nog een keer goed na. Doe de aardbeien met het aanhangend water in een grote pan en voeg de suiker toe. Zet de pan op middelhoog vuur en breng de aardbeien met de suiker al roerend aan de kook. Zet dan het vuur laag.
- Blijf, als de aardbeien koken, voortdurend roeren, zodat het geheel niet aanbrandt.
- Laat de aardbeien ongeveer vijf minuten doorkoken. De aardbeien houden zo hun vorm. Zet het vuur uit en laat de aardbeien een klein beetje afkoelen.
- Schep de aardbeien met een sauslepel voorzichtig in de potjes. Probeer de potjes tot de rand te vullen. Maak de rand met een stukje keukenpapier schoon, draai de deksels op de jampot en zet de jampot ondersteboven op een theedoek, totdat de inhoud helemaal is afgekoeld.
Tips
- De aardbeien zijn op deze manier klaar gemaakt heerlijk bij yoghurt of vla. Als je de compote direct wilt gebruiken, dan is een half recept voldoende.
- Als je de aardbeien als vlaai- of taartvulling wilt gebruiken, kook ze dan nog even op en bindt het vocht met 3 theelepels aardappelmeel opgelost in een beetje water.
Notities

Ook lekker
Camps Mop, kermiskoekjes
Dit recept hebben we gevonden op de website van Archief Well. Ze hebben een mooi artikel geschreven over Camps Nougat en Suikerwaren. Camps stond al in de 19e eeuw op kermissen met zelfgebakken koek en oliebollen. De koekjes, een recept van Camps zelf, werden de Camps mop genoemd. We publiceren het recept met toestemming van Archief Well en de familie Camps.
Appeltoetje uit de oven
Eet dit appeltoetje met walnoten en rozijnen liefst warm met een beetje vanille- of zelfgemaakte custardvla.
Gistbodem met banketbakkersroom voor een fantastische fruitvlaai
In deze vlaaibodem van gistdeeg is banketbakkersroom meegebakken. Een mooie basis voor allerlei fruitvlaaien. Kies voor vers fruit, uit blik of pot, of gebruik kant en klare vlaaivulling.
Lambertustaart bij feesten en partijen
Deze luchtige Lambertustaart wordt in Midden-Limburg vooral gegeten bij feestelijke gebeurtenissen.
Kruisbessenvlaai uit Limburg
Deze Limburgse kruisbessenvlaai is gemaakt met linzendeeg en heeft een fruitige, ietwat zure smaak.






