Voor 20 - 25 wafels
Benodigdheden
- steelpan
- handmixer
- mengkom
- elektrische wafelpan
- kwastje
- grote soeplepel
- taartroosters
- bakspatel en vork
Ingrediënten
- 4 eieren
- 250 gram roomboter
- 50 gram boter om de wafelpan mee in te vetten
- 4 zakjes vanillesuiker
- 500 gram basterdsuiker
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- 5 deciliter melk
- 35 mililiter Cognac of Vieux
- poedersuiker
Wafels bakken
De familie van mijn moeders kant is afkomstig uit Velden, een dorp in de buurt van Venlo. Traditioneel bakt men daar met Oudjaarsavond wafels en dan bij voorkeur in de hartjeswafelpan. Mijn moeder is ook altijd aan deze traditie blijven vasthouden. Op Oudejaarsdag werden bij ons thuis zowel wafels als oliebollen gebakken. Het onderstaande recept is een oud familierecept, nog afkomstig van mijn oma.
Bereiding wafels
Smelt de boter in de steelpan op laag vuur. Zodra alle boter gesmolten is, kan het vuur uit. Klop de eieren met de basterdsuiker en vanillesuiker in de mengkom met de handmixer luchtig en romig.
Voeg dan bakmeel, melk, gesmolten boter en cognac toe en meng dit met de mixer goed door elkaar. Laat het beslag een half uurtje op een koele plek rusten, zodat het beslag weer wat steviger wordt.
Verhit de wafelpan op een middelhoge temperatuur en wacht tot het controlelampje uit gaat. Vet de vorm in met een beetje boter en doe een (soep)lepel beslag in het midden van de vorm. Maak de pan dicht en bak de wafels in ongeveer 4 minuten gaar. Controleer of de wafel mooi goudbruin is en haal de wafel met de bakspatel en vork uit de pan. Laat afkoelen op het taartrooster. Bestrooi de wafels als ze afgekoeld zijn met wat poedersuiker.
Tips
- Als je een ander soort wafelpan hebt, kan dat natuurlijk ook prima. In mijn huishouden is een Jip- en Janneke wafelpan voorhanden en die gebruik ik zelf dan ook meestal. Het fijne aan de hartjeswafels is dat ze nog in kleinere hartjes te verdelen zijn.
- Zorg dat je elke keer de wafelpan invet nadat je de koek eruit haalt.
- Laat de wafels afkoelen op een rooster.
Ook lekker
Camps Mop, kermiskoekjes
Dit recept hebben we gevonden op de website van Archief Well. Ze hebben een mooi artikel geschreven over Camps Nougat en Suikerwaren. Camps stond al in de 19e eeuw op kermissen met zelfgebakken koek en oliebollen. De koekjes, een recept van Camps zelf, werden de Camps mop genoemd. We publiceren het recept met toestemming van Archief Well en de familie Camps.
Appeltoetje uit de oven
Eet dit appeltoetje met walnoten en rozijnen liefst warm met een beetje vanille- of zelfgemaakte custardvla.
Gistbodem met banketbakkersroom voor een fantastische fruitvlaai
In deze vlaaibodem van gistdeeg is banketbakkersroom meegebakken. Een mooie basis voor allerlei fruitvlaaien. Kies voor vers fruit, uit blik of pot, of gebruik kant en klare vlaaivulling.
Lambertustaart bij feesten en partijen
Deze luchtige Lambertustaart wordt in Midden-Limburg vooral gegeten bij feestelijke gebeurtenissen.
Kruisbessenvlaai uit Limburg
Deze Limburgse kruisbessenvlaai is gemaakt met linzendeeg en heeft een fruitige, ietwat zure smaak.
Kersenlinzenvlaai
Een linzenvlaai is een traditionele Limburgse vlaai die niets met linzen te maken heeft. De naam verwijst waarschijnlijk naar het deeg dat gebaseerd is op een taart uit Linz (linzertorte).
Deze klassieker uit de Limburgse baktraditie is geliefd vanwege zijn eenvoud, frisse fruitige smaak en knapperige korst.






