Camps Mop kermiskoekjes

Camps Mop koekjes

Het Culinair Geheugen
Dit recept hebben we gevonden op de website van Archief Well. Ze hebben een mooi artikel geschreven over Camps Nougat en Suikerwaren. Camps stond al in de 19e eeuw op kermissen met zelfgebakken koek en oliebollen. De koekjes, een recept van Camps zelf, werden de Camps mop genoemd. We publiceren het recept met toestemming van Archief Well en de familie Camps.
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Oventijd 10 minuten
Gang Gebak
Keuken Nederlands
Porties 30 stuks

Benodigdheden

  • 2 bakplaten
  • bakpapier
  • mengkom 
  • koekjessteker met een doorsnede van 9 cm
  • kleine gladde koekjessteker voor het rondje in het midden
  • deegroller
  • diep bord 
  • bakkwastje

Ingrediënten
  

  • 350 gram witte bloem
  • 175 gram basterdsuiker
  • 25 gram bakpoeder
  • 35 gram margarine op kamertemperatuur
  • 105 gram volle melk

Decoratie

  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 flesje rode voedselkleurstof

Instructies
 

  • Doe de bloem, de basterdsuiker, de bakpoeder en de melk in een mengkom, snij de boter er in kleine stukjes doorheen. Roer met een vork de ingrediënten door elkaar en kneed dan verder met je handen. Als alles goed gemengd is, kun je verder kneden op het aanrecht. Kneed net zo lang tot je een mooi stevig deeg hebt. Doe het deeg terug in de mengkom, dek de mengkom af en laat het deeg af een half uurtje rusten in de koelkast.
  • Meng de suiker met de kleurstof tot mooie dieprode kleur in een diep bord
  • Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5 mm dikte
  • Steek met de grote steker koekjes uit het deeg en steek met de kleine steker uit het midden van ieder koekje een klein rondje. Er ontstaat zo een soort kransje.
  • Maak de bovenkant van de koekjes met het bakkwastje met wat water een beetje vochtig en druk de vochtige kant van het koekje in de gekleurde suiker.
  • Leg de koekjes op de bakplaten met voldoende tussenruimte.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C (conventionele oven) of 185 °C (hete lucht).
  • Zet de bakplaten met de koekjes in de oven en bak de koekjes in 10 minuten gaar.

Notities

In het originele recept wordt ammoniumcarbonaat gebruikt als rijsmiddel. Omdat dit tegenwoordig in de gewone keuken vrijwel niet meer gebruikt wordt, zijn we op zoek gegaan naar een vervanger. We gebruiken daarom bakpoeder.
Bron: Camps Nougat en Suikerwaren, via Archief Well
Trefwoord koekjes

Meer lekkers

Kersenlinzenvlaai

Kersenlinzenvlaai

Een linzenvlaai is een traditionele Limburgse vlaai die niets met linzen te maken heeft. De naam verwijst waarschijnlijk naar het deeg dat gebaseerd is op een taart uit Linz (linzertorte).
Deze klassieker uit de Limburgse baktraditie is geliefd vanwege zijn eenvoud, frisse fruitige smaak en knapperige korst.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This