Dit recept hebben we gevonden op de website van Archief Well. Ze hebben een mooi artikel geschreven over Camps Nougat en Suikerwaren. Camps stond al in de 19e eeuw op kermissen met zelfgebakken koek en oliebollen. De koekjes, een recept van Camps zelf, werden de Camps mop genoemd. We publiceren het recept met toestemming van Archief Well en de familie Camps.
kleine gladde koekjessteker voor het rondje in het midden
deegroller
diep bord
bakkwastje
Ingrediënten
350gramwitte bloem
175grambasterdsuiker
25grambakpoeder
35grammargarine op kamertemperatuur
105gramvolle melk
Decoratie
100gramkristalsuiker
1flesje rode voedselkleurstof
Instructies
Doe de bloem, de basterdsuiker, de bakpoeder en de melk in een mengkom, snij de boter er in kleine stukjes doorheen. Roer met een vork de ingrediënten door elkaar en kneed dan verder met je handen. Als alles goed gemengd is, kun je verder kneden op het aanrecht. Kneed net zo lang tot je een mooi stevig deeg hebt. Doe het deeg terug in de mengkom, dek de mengkom af en laat het deeg af een half uurtje rusten in de koelkast.
Meng de suiker met de kleurstof tot mooie dieprode kleur in een diep bord
Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5 mm dikte
Steek met de grote steker koekjes uit het deeg en steek met de kleine steker uit het midden van ieder koekje een klein rondje. Er ontstaat zo een soort kransje.
Maak de bovenkant van de koekjes met het bakkwastje met wat water een beetje vochtig en druk de vochtige kant van het koekje in de gekleurde suiker.
Leg de koekjes op de bakplaten met voldoende tussenruimte.
Verwarm de oven voor op 200 °C (conventionele oven) of 185 °C (hete lucht).
Zet de bakplaten met de koekjes in de oven en bak de koekjes in 10 minuten gaar.
Notities
In het originele recept wordt ammoniumcarbonaat gebruikt als rijsmiddel. Omdat dit tegenwoordig in de gewone keuken vrijwel niet meer gebruikt wordt, zijn we op zoek gegaan naar een vervanger. We gebruiken daarom bakpoeder.Bron: Camps Nougat en Suikerwaren, via Archief Well