Bienestich met slagroom en fruit,
Benodigdheden
- springvorm met een doorsnede van 24 cm.
- rondje bakpapier voor op de bodem van de springvorm
- bakspatel
- keukenzeef
- 2 mengkommen
- handmixer
- taartplateau of schaal
- taartrooster
- bakkwastje of keukenpapier
- keukenweegschaal
Ingrediënten
Deeg
- 100 gram bloem
- 4 gram bakpoeder
- mespunt zout
- 4 middelgrote eieren op kamertemperatuur
- 100 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- zachte boter om de vorm mee in te vetten
vulling en garnering
- 2,5 deciliter slagroom
- 1 blik kersenvlaaivulling ca. 430 gram
- 1 eetlepel suiker
- 3 eetlepel poedersuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 °C (conventionele oven) of 160 °C (hete lucht oven).
- Vet de opstaande rand van de springvorm in met boter en leg het bakpapier op de bodem van de springvorm.
- Doe de eieren in een mengkom en klop ze met de handmixer schuimig. Voeg de suiker lepel voor lepel toe. Klop het geheel 10 minuten met de mixer op de hoogste stand.
- Zeef de bloem met de bakpoeder boven het eimengsel en spatel het luchtig door het beslag.
- Doe het beslag over in de springvorm en zet de springvorm op de onderste richel van de oven.
- Bak de taart in ongeveer 40 minuten gaar. Je kunt zien dat de taart gaar is als je er met een satéprikker in prikt en de prikker schoon uit de taart komt. Zet de oven uit en laat de taart nog enkele minuten in de oven staan.
- Haal dan de taart uit de oven en uit de vorm en laat verder afkoelen op een taartrooster.
vulling en garnering
- Klop, als de taart volledig is afgekoeld, de slagroom met 1 eetlepel suiker stijf.
- Snij de taart overdwars doormidden. Smeer een dun laagje slagroom op de onderste taarthelft. Verdeel hier gelijkmatig de vlaaivulling over en verdeel dan de rest van de slagroom over de vlaaivulling.
- Leg de andere helft terug op de taart.
- Doe de poedersuiker in de zeef en strooi dit over de bovenkant van de taart.
Tip
- Je kunt natuurlijk ook andere vlaaivulling, jam of marmelade gebruiken als vulling voor deze Bienestich.
Notities
Ook lekker
Camps Mop, kermiskoekjes
Dit recept hebben we gevonden op de website van Archief Well. Ze hebben een mooi artikel geschreven over Camps Nougat en Suikerwaren. Camps stond al in de 19e eeuw op kermissen met zelfgebakken koek en oliebollen. De koekjes, een recept van Camps zelf, werden de Camps mop genoemd. We publiceren het recept met toestemming van Archief Well en de familie Camps.
Gistbodem met banketbakkersroom voor een fantastische fruitvlaai
In deze vlaaibodem van gistdeeg is banketbakkersroom meegebakken. Een mooie basis voor allerlei fruitvlaaien. Kies voor vers fruit, uit blik of pot, of gebruik kant en klare vlaaivulling.
Lambertustaart bij feesten en partijen
Deze luchtige Lambertustaart wordt in Midden-Limburg vooral gegeten bij feestelijke gebeurtenissen.
Kruisbessenvlaai uit Limburg
Deze Limburgse kruisbessenvlaai is gemaakt met linzendeeg en heeft een fruitige, ietwat zure smaak.
Kersenlinzenvlaai
Een linzenvlaai is een traditionele Limburgse vlaai die niets met linzen te maken heeft. De naam verwijst waarschijnlijk naar het deeg dat gebaseerd is op een taart uit Linz (linzertorte).
Deze klassieker uit de Limburgse baktraditie is geliefd vanwege zijn eenvoud, frisse fruitige smaak en knapperige korst.






