Bienestich is een luchtige taart met een vulling van slagroom en fruit. Het is een variant op de Duitse Bienenstich, deze is gemaakt van gistdeeg belegd met gekarameliseerde amandelen.
rondje bakpapier voor op de bodem van de springvorm
bakspatel
keukenzeef
2 mengkommen
handmixer
taartplateau of schaal
taartrooster
bakkwastje of keukenpapier
keukenweegschaal
Ingrediënten
Deeg
100grambloem
4grambakpoeder
mespunt zout
4middelgrote eieren op kamertemperatuur
100gramsuiker
1zakje vanillesuiker
zachte boter om de vorm mee in te vetten
vulling en garnering
2,5deciliterslagroom
1blik kersenvlaaivullingca. 430 gram
1eetlepelsuiker
3eetlepelpoedersuiker
Instructies
Verwarm de oven voor op 175 °C (conventionele oven) of 160 °C (hete lucht oven).
Vet de opstaande rand van de springvorm in met boter en leg het bakpapier op de bodem van de springvorm.
Doe de eieren in een mengkom en klop ze met de handmixer schuimig. Voeg de suiker lepel voor lepel toe. Klop het geheel 10 minuten met de mixer op de hoogste stand.
Zeef de bloem met de bakpoeder boven het eimengsel en spatel het luchtig door het beslag.
Doe het beslag over in de springvorm en zet de springvorm op de onderste richel van de oven.
Bak de taart in ongeveer 40 minuten gaar. Je kunt zien dat de taart gaar is als je er met een satéprikker in prikt en de prikker schoon uit de taart komt. Zet de oven uit en laat de taart nog enkele minuten in de oven staan.
Haal dan de taart uit de oven en uit de vorm en laat verder afkoelen op een taartrooster.
vulling en garnering
Klop, als de taart volledig is afgekoeld, de slagroom met 1 eetlepel suiker stijf.
Snij de taart overdwars doormidden. Smeer een dun laagje slagroom op de onderste taarthelft. Verdeel hier gelijkmatig de vlaaivulling over en verdeel dan de rest van de slagroom over de vlaaivulling.
Leg de andere helft terug op de taart.
Doe de poedersuiker in de zeef en strooi dit over de bovenkant van de taart.
Tip
Je kunt natuurlijk ook andere vlaaivulling, jam of marmelade gebruiken als vulling voor deze Bienestich.