Lambertustaart

Lambertustaart uit Midden-Limburg

Het Culinair Geheugen
Deze luchtige Lambertustaart wordt in de regio Midden-Limburg vooral gegeten bij feestelijke gebeurtenissen.
Bereidingstijd 30 minuten
oventijd 1 uur 30 minuten
Gang Gebak
Keuken Nederlands
Porties 10 personen

Benodigdheden

  • 2 mengkommen
  • handmixer met gardes
  • lepel
  • bakspatel 
  • keukenpapier 
  • 2 springvormen, doorsnee 20 cm.
  • bakkwastje
  • bakpapier
  • 2 taartroosters
  • groot bord of taartschaal

Ingrediënten
  

  • 4 eiwitten
  • 200 gram basterdsuiker
  • 2 theelepels Buisman
  • mespunt zout
  • citroensap
  • boter om de springvorm in te vetten
  • poedersuiker

Vulling en garnering

  • 4 deciliter slagroom
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 - 3 eetlepels cacao
  • chocoladevlokken

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 150 °C. Deze temperatuur geldt voor een conventionele oven, een heteluchtoven 5-10 graden kouder zetten.
  • Vet de springvormen met het bakkwastje in met de boter. Bedek de bodems van de springvormen met bakpapier en bestuif de opstaande rand van de springvorm met poedersuiker. Klop de overtollige poedersuiker uit de vorm.
  • Maak een mengkom en de gardes van de mixer vetvrij met enkele druppels citroensap op een stukje keukenpapier.
  • Doe de eiwitten in de mengkom met een snufje zout en klop de eiwitten met de mixer op de hoogste stand stijf. Voeg dan lepel voor lepel de basterdsuiker toe, terwijl je blijft kloppen met de mixer op de hoogste stand. Voeg pas nieuwe suiker toe als de vorige suiker goed is opgenomen in het eiwit. Verwerk zo alle suiker. Voeg dan de Buisman lepel voor lepel toe en klop door tot het eiwit stijf is, mooi glanst en je de mengkom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit eruit loopt.
  • Verdeel het eiwit over de twee springvormen en strijk het met de bakspatel glad.
  • Zet de springvormen op het rooster midden in de oven en laat de bodems in anderhalf uur gaar worden.
  • Haal de springvormen uit de oven en laat de taartbodems een klein beetje afkoelen. Haal de rand voorzichtig van de springvorm, draai de taartbodem om haal voorzichtig de onderkant van de springvorm en het bakpapier van de taartbodems. Laat de bodems afkoelen op de taartroosters.
  • De bodems moeten koud zijn voordat je ze garneert.
  • Klop de slagroom met de cacao en twee eetlepels suiker stijf. Leg een schuimbodem op een mooie taartschaal en verdeel 1/3 van de chocoladeslagroom erover. Leg de andere schuimbodem erbovenop en verdeel de rest van de chocoladeslagroom over de zijkanten en de bovenkant. Garneer met de vlokken.

Tip

  • Voor deze taart heb je alleen eiwitten nodig. Als je geen bestemming hebt voor het eigeel dat overblijft na het splitsen van de eieren, kun je ook gepasteuriseerd eiwit uit een flesje gebruiken. Deze flesjes zijn over het algemeen goed verkrijgbaar in de supermarkt. Tel voor 1 eiwit dan 33 gram.

Notities

Recept: Mia Horyon, via Christ van Berlo. 
 

Ook lekker

Camps Mop, kermiskoekjes

Camps Mop, kermiskoekjes

Dit recept hebben we gevonden op de website van Archief Well. Ze hebben een mooi artikel geschreven over Camps Nougat en Suikerwaren. Camps stond al in de 19e eeuw op kermissen met zelfgebakken koek en oliebollen. De koekjes, een recept van Camps zelf, werden de Camps mop genoemd. We publiceren het recept met toestemming van Archief Well en de familie Camps.

Lees meer
Kersenlinzenvlaai

Kersenlinzenvlaai

Een linzenvlaai is een traditionele Limburgse vlaai die niets met linzen te maken heeft. De naam verwijst waarschijnlijk naar het deeg dat gebaseerd is op een taart uit Linz (linzertorte).
Deze klassieker uit de Limburgse baktraditie is geliefd vanwege zijn eenvoud, frisse fruitige smaak en knapperige korst.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This