kruisbessenvlaai

Kruisbessenvlaai uit Limburg

Het Culinair Geheugen
Deze kruisbessenvlaai is gemaakt met linzendeeg.
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Oventijd 55 minuten
Gang Gebak
Keuken Nederlands
Porties 12 personen

Benodigdheden

  • 3 mengkommen
  • 2 kleine kommetjes
  • handmixer
  • steelpan
  • zeef
  • garde
  • plastic keukenfolie
  • vlaaivorm van 28 cm doorsnee met een losse bodem
  • maatbeker
  • vork
  • deegrol
  • kwastje of een stukje keukenpapier om in te vetten
  • spatel
  • taartrooster

Ingrediënten
  

Deeg

  • 250 gram bloem en wat extra om het aanrecht te bestuiven
  • 4 gram bakpoeder
  • 125 gram koude margarine en wat extra om de vorm in te vetten
  • 125 gram basterdsuiker
  • ei
  • mespunt zout

Vulling

  • 2 potten kruisbessen op sap à 350-380 gram
  • 20 gram aardappelzetmeel

Schuimlaag

  • 3 eiwitten
  • 60 gram basterdsuiker
  • ½ eetlepel kristalsuiker

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C (hete lucht, voor een conventionele oven 190 °C).
  • Snij de boter in kleine stukjes en zet tot gebruik in de koelkast.
  • Zeef de bloem met de basterdsuiker en het zout boven een mengkom. Voeg het ei en de in stukjes gesneden boter toe. Roer met een vork de ingrediënten door elkaar en kneed dan verder met je handen. Als alles goed gemengd is, kun je verder kneden op het aanrecht. Kneed net zo lang tot je een mooi stevig deeg hebt. Wikkel het deeg in plastic keukenfolie en laat het ongeveer een uur rusten in de koelkast.
  • In de tijd dat het deeg rust, kun je de vulling maken. Doe de kruisbessen in de zeef en vang het sap op. Meet 4 deciliter van het kruisbessensap af en giet dit in de steelpan. Verwarm het sap op laag vuur totdat het kookt.
  • Doe het aardappelzetmeel in een kommetje, voeg 2-3 eetlepels water toe en roer met een vork of kleine garde tot een egaal papje. Voeg dit papje toe aan het kokende kruisbessensap en roer dit goed door met een garde. Blijf roeren totdat het vocht gebonden is. Voeg de kruisbessen toe, roer heel goed door, zet het vuur uit en laat de vulling afkoelen.
  • Vet de opstaande rand van de bakvorm in met wat margarine en knip een rondje bakpapier uit voor de bodem.
  • Rol het deeg uit tot een ronde plak op een met bloem bestoven aanrechtblad, wrijf ook wat bloem op je deegroller. Druk bij het uitrollen niet te hard op het deeg en draai het deeg steeds een kwartslag, zodat je een deegplak krijgt die overal even dik is en niet aan je werkblad gaat plakken. Rol het deeg zover uit dat de bodem van de vlaaivorm en de opstaande rand er ruim mee bekleed kan worden. Doe de deegplak over in de vlaaivorm. Zorg dat de hele vorm goed bekleed is en snij het overtollige deeg boven de rand van de bakvorm af.
  • Schep de kruisbessenvulling op het deeg in de vorm en verdeel de vulling zo gelijkmatig mogelijk over het deeg.
  • Bak de vlaai in 35-40 minuten gaar in het midden van de oven.
  • Klop vijf minuten voor het einde van de baktijd met de handmixer de eiwitten met de basterdsuiker stijf. Zorg ervoor dat de mengkom en de gardes van de mixer die je gebruikt vetvrij zijn.
  • Haal de vlaai uit de oven en verdeel met de spatel het eiwit over de vlaai. Strooi er een halve eetlepel grove suiker overheen en zet de vlaai 10 tot 15 minuten terug in de oven totdat het eiwit lichtbruin van kleur is.
  • Laat na de baktijd de vlaai een beetje afkoelen in de vorm en controleer of de vlaai gemakkelijk van de rand los laat, snij de rand anders voorzichtig los met een scherp mesje. Haal de rand van de vlaai en schuif de vlaai voorzichtig op het vlaairooster zodat de vlaai verder kan afkoelen.

Tip

  • Kruisbessen op sap zijn in vaak in bakspeciaalzaken verkrijgbaar. In Duitsland zijn kruisbessen op sap goed verkrijgbaar in supermarkten. In het Duits zijn kruisbessen stachelbeeren.
Trefwoord kruisbessen, limburgs, linzendeeg, vlaai

Meer gebak

Camps Mop, kermiskoekjes

Camps Mop, kermiskoekjes

Dit recept hebben we gevonden op de website van Archief Well. Ze hebben een mooi artikel geschreven over Camps Nougat en Suikerwaren. Camps stond al in de 19e eeuw op kermissen met zelfgebakken koek en oliebollen. De koekjes, een recept van Camps zelf, werden de Camps mop genoemd. We publiceren het recept met toestemming van Archief Well en de familie Camps.

Lees meer
Kersenlinzenvlaai

Kersenlinzenvlaai

Een linzenvlaai is een traditionele Limburgse vlaai die niets met linzen te maken heeft. De naam verwijst waarschijnlijk naar het deeg dat gebaseerd is op een taart uit Linz (linzertorte).
Deze klassieker uit de Limburgse baktraditie is geliefd vanwege zijn eenvoud, frisse fruitige smaak en knapperige korst.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This