aardbeienkwarktaart recept

Dit recept komt uit de klapper van mevrouw Smits, in dit kookboek zijn enkele van haar recepten gebruikt, zoals appeltaart met schuimkop en piccalilly.

Het allerlekkerst is deze taart natuurlijk met verse aardbeien.

 

Voor 12 tot 16 punten

Benodigdheden

  • springvorm  (26 cm. doorsnee)
  • 1 vel bakpapier
  • bakkwastje of velletje keukenpapier
  • 2 steelpannen
  • snijplank met scherp mes
  • deegroller en hersluitbare diepvrieszak of keukenmachine
  • 4 mengkommen
  • 1 kleine kom
  • vergiet
  • handmixer
  • lepel
  • spatel
  • groot bord of schaal

Ingrediënten

  • 230 gram volkorenbiscuitjes
  • 100 gram boter of margarine en een beetje extra om de vorm in te vetten
  • 12 blaadjes gelatine
  • 500 gram verse aardbeien
  • 2 eetlepels witte basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 1 deciliter water
  • 450 gram magere kwark
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 6 eetlepels melk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ¼ liter slagroom
  • 3 eetlepels aardbeienjam of aardbeiensaus

 

recept aardbeienkwarktaart

Bereiding aardbeienkwarktaart

Bekleed de bodem van de springvorm met het bakpapier en vet de opstaande rand in met een dun laagje boter. Breek de koekjes in de plastic zak in in kleine stukjes en sla ze met de deegroller tot fijne kruimels of maal ze fijn in de keukenmachine. Doe de koekkruimels in een mengkom. Smelt in de steelpan de boter op laag vuur. Zet het vuur uit zodra de boter gesmolten is. Vermeng de boter met de koekkruimels en roer goed door elkaar. Verdeel het koekkruimelmengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bodem in de koelkast om op te stijven totdat je de vulling klaar hebt.

Week de blaadjes gelatine 10 minuten in ruim koud water. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snij ¾ van de aardbeien in plakjes. Hou enkele mooie aardbeien achter voor de garnering. Leg de gesneden aardbeien in het vergiet en strooi er 2 eetlepels basterdsuiker over, laat de suiker even intrekken.

Verhit 1 deciliter water in een steelpan tot aan het kookpunt. Zet het vuur uit en los de geweekte en goed uitgeknepen gelatine op in het water en laat even afkoelen.

Splits de eieren, doe het eiwit in een vetvrije mengkom en zet deze tot verder gebruik in de koelkast. Klop de eidooiers in een andere mengkom met 150 gram basterdsuiker, de kwark, een snufje zout, 6 eetlepels melk en een zakje vanillesuiker, schuimig met de mixer. Roer de enigszins afgekoelde gelatine door het kwarkmengsel.

Maak de gardes van de mixer goed schoon en klop het eiwit stijf met de mixer. Het eiwit moet zo stijf zijn dat je de mengkom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit eruit loopt.

Klop de slagroom in een andere mengkom stijf. Schep zodra het kwarkmengsel lobbig wordt, eerst de slagroom erdoor en dan het stijfgeslagen eiwit. Schep de aardbeienplakjes  en als laatste de aardbeienjam of aardbeiensaus erdoor. Giet het mengsel op de koekjesbodem in de springvorm en strijk de bovenkant glad.

Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast, controleer dan of de taart voldoende is opgesteven. Snij voor het uit de vorm halen voorzichtig de rand los met een warm gemaakt scherp mes. Doe de taart over op een mooie schaal en garneer met de achtergehouden aardbeien.

Tip

In het originele recept worden lange vingers als bodem gebruikt. Deze worden dan niet verkruimeld maar met de gesuikerde kant naar beneden in de springvorm gelegd. De bodem is dan minder vast, waardoor de taart wat minder gemakkelijk uit de vorm te halen is.

error:

Pin It on Pinterest

Share This