Een heerlijk recept voor varkenshaas
Onderstaand recept is afkomstig van Nel Frederix, de moeder van een van onze vriendinnen. Zij had het weer uit een tijdschrift, ergens begin jaren 80. Het is een van de eerste recepten die ik, zelfs in mijn studententijd regelmatig maakte. Ik maak het nog steeds, bijvoorbeeld met Kerstmis.
Voor 4 personen
Benodigdheden
-
grote koekenpan of hapjespan
-
keukenpapier
-
snijplank met scherp mes
-
houten lepel
Ingrediënten
-
2 varkenshaasjes (ongeveer 600 gram)
-
1 ui
-
250 gram champignons
-
40 gram boter of margarine
-
1 eetlepel citroensap
-
peper, zout, paprikapoeder
-
1 theelepel oregano
-
¼ theelepel chilipoeder
-
3 eetlepels bloem
-
1 ¼ dl witte wijn (rode wijn kan ook)
-
2 eetlepels tomatenketchup
-
2 eetlepels kookroom
-
1 theelepel bouillonpoeder (optioneel)
Wijnsuggestie
Bij de presentatie van ons kookboek heb ik dit recept “live” gekookt. Om de video terug te kijken, klik hier.
Laurent Smedts heeft er toen een tweetal passende wijnen bij gezocht:
- Rood: Zweigelt van Weingut Gmeinböck
- Wit: Amantiglio van Tenuta San Vito
Bereiding recept
Pel de ui en snijd deze fijn. Maak de champignons schoon, snijd ze in plakjes en besprenkel ze met het citroensap. Snijd de varkenshaasjes in dikke plakken. Dep de varkenshaas droog met keukenpapier. Kruid de varkenshaas met peper, zout en paprikapoeder.
Varkenshaasjes
Verhit de boter in de hapjespan op middelhoog vuur. Leg, als het schuim begint weg te trekken en de boter lichtbruin is, de varkenshaas in de boter en bak ze om en om mooi bruin. Als niet alle varkenshaas in één keer in je pan past, bak het vlees dan in porties. Het is belangrijk dat alle plakjes mooi bruin gebakken worden.
Zet het vuur laag en laat de varkenshaasjes 5-10 minuten sudderen. Keer ze af en toe om.
Bereid de champignonwijnsaus
Voeg de ui, champignons, oregano en chilipoeder toe en bak dit enkele minuten mee tot de champignons gekleurd zijn.Voeg de bloem toe en laat de bloem onder af toe roeren, garen in de pan.
Schenk de wijn bij het vlees, roer heel goed door en laat de saus aan de kook komen (als bij een roux). Voeg, zodra de saus gebonden is, de tomatenketchup toe en eventueel nog een scheutje (warm) water als de saus te dik is.
Laat het geheel 5 minuten zachtjes doorkoken. Proef of het geheel goed op smaak is, voeg anders een theelepel bouillonpoeder of wat extra peper en zout toe. Roer de kookroom door de saus en laat de saus goed warm worden.
Serveertip
Serveer met rijst of aardappelen en een tomatensalade.
Ook lekker
12 eierkroketten voor bij de lunch
Deze eierkroketten zijn lekker als lunchgerecht of bij zelfgebakken frietjes met Zwitserse kaas en citroensap.
Wild zwijn braadstuk
Dit wild zwijn braadstuk moet 2 – 3 uur stoven met jeneverbessen voor het beste resultaat.
Eitje verstopt (achter spinazie)
Dit recept van eieren met spinazie is een van de succesrecepten van Betty Jacobs. Volgens Betty is dit het recept om kinderen op een goede manier groenten te laten eten. Haar kinderen en kleinkinderen vinden het heerlijk en wij ook.
Saté van varkenshaas met pindasaus
Deze saté met pindasaus is gemaakt van varkenshaas. Je kunt de varkenshaas ook vervangen door kippendijfilet.
Kollemol, gehaktbrood uit de Römertopf
De römertopf is een soort stoomschaal van voor de tijd van stoomovens. Het is poreuze, aardewerken schaal met deksel. In de jaren ’70 was in vrijwel ieder Nederlands huishouden wel een römertopf te vinden.