Met dank aan Tonnie Bouten voor het delen van dit recept voor vanillebavarois. Zij noemt het vanillecrème, wij hebben het vanwege de luchtigheid en de bereidingswijze vanillebavarois genoemd.

Voor 6 - 8 personen

Benodigdheden

  • 1 litermaat
  • steelpan
  • houten lepel
  • handmixer
  • 2 mengkommen met een inhoud van 2 liter
  • 1 diep bord of kom
  • 2 bavaroisvormen van 0,6 liter 

Ingrediënten

  • ½ liter melk
  • 4 verse eieren op kamertemperatuur
  • 125 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 8 blaadjes gelatine
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • eventueel geklopte slagroom om te garneren
  • chocolaatjes of aardbeien om te garneren

Bereiding vanillecrème 

Vet de bavaroisvormen in met de olie of een beetje eiwit en zet ze omgekeerd op een stukje keukenpapier weg zodat de overtollige olie of het eiwit eruit kan lopen.

Splits de eieren, doe de eiwitten in een vetvrije mengkom en zet deze tot verder gebruik in de koelkast. Doe de eidooiers in de andere mengkom.

Week de gelatine minimaal vijf minuten in het diepe bord met koud water, zorg ervoor dat alle gelatine goed onder water staat.

Klop met de mixer de eidooiers los en roer ze met de suiker en de vanillesuiker door de melk. Doe het mengsel in de steelpan en verwarm dit op laag vuur. Breng het mengsel onder goed roeren voorzichtig tegen het kookpunt aan. Zodra het mengsel kookt, mag het vuur uit.

Knijp de geweekte gelatine uit en roer door het melk-eimengsel. De gelatine lost op in het warme mengsel. Laat nu het mengsel afkoelen en roer regelmatig goed door. Je zult merken dat het mengsel lichtjes opstijft (lobbig wordt) en de dikte van vla krijgt. De vla moet op kamertemperatuur zijn voordat je deze verder tot bavarois kunt verwerken.

Maak de kloppers van de mixer goed schoon en klop het eiwit stijf met de mixer. Het eiwit moet zo stijf zijn dat je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit eruit loopt.

Leg het stijfgeklopte eiwit op de vla en schep het eiwit luchtig door de vla. Zorg dat het eiwit goed gemengd wordt met de vla maar dat het geheel luchtig blijft. Verdeel dit mengsel over de bavaroisvormen of doe het over in mooie glaasjes of een schaal. Laat de bavarois enkele uren opstijven in de koelkast.

Als je bavaroisvormen gebruikt, kun je na enkele uren de bavarois op een mooi bord storten. Garneer de vanillebavarois met chocolaatjes of aardbeien en eventueel enkele toefjes slagroom.

Tip

Ik maak gebruik van bavaroisvormen met een ontluchtingsdopje. Door dat dopje komt de bavarois gemakkelijk uit de vorm. Heb je een bavaroisvorm zonder dopje, dan kun je de vorm heel eventjes voorzichtig in een bak met warm water houden, dan laat de bavarois los van de vorm. Let wel op dat er geen water bij de bavarois komt.

error:

Pin It on Pinterest

Share This