Voor vier personen
Benodigdheden
- koekenpan
- snijplank en scherp mes
- garde of houten lepel
- schuimspaan
- diep bord
Ingrediënten
- 250 gram magere speklappen
- 40 gram bloem
- 5 deciliter melk
- peper, zout, paprikapoeder, nootmuskaat, eventueel wat bouillonpoeder
Bereiding speksaus
Snij de speklappen in kleine reepjes. Verhit de koekenpan en bak hierin de spekreepjes bruin en knapperig zonder boter toe te voegen. Schep de spekreepjes met de schuimspaan uit de pan in het diepe bord, zodat het vet in de pan achter blijft. Strooi de bloem in het vet en laat de bloem al roerende garen (de roux is gaar als deze begint te “zweten”).
Voeg dan een scheut koude melk toe en laat dit al roerende aan de kook komen. Zo ontstaat een glad mengsel. Voeg steeds een scheutje koude melk toe en roer goed door en laat het steeds opnieuw aan de kook komen. Herhaal dit tot de melk op is. Breng op smaak met wat peper, zout, nootmuskaat en paprikapoeder. Voeg er eventueel nog wat bouillonpoeder aan toe als je de saus te flauw vindt. Schep de spekreepjes weer terug in de saus en laat het geheel goed doorwarmen.
Lekker bij gekookte aardappelen, kropsla en een gekookt eitje.
Tip
- Als er te veel vet uit de speklappen is gebakken, schep dan wat van het vet uit de pan, anders wordt de saus te vet.
Ook lekker
Kollemol, gehaktbrood uit de Römertopf
De römertopf is een soort stoomschaal van voor de tijd van stoomovens. Het is poreuze, aardewerken schaal met deksel. In de jaren ’70 was in vrijwel ieder Nederlands huishouden wel een römertopf te vinden.
Duvelkesvlees
Deze heerlijke schotel met Duvelkesvlees maak je van varkenspoulet, kipfilet of kippendijfilet, de bereidingswijze is hetzelfde.
Kip Pilav
Kip Pilav is lekker, eenvoudig te maken én door de toevoeging van fruit vinden kinderen dit ook heerlijk. Een win-win.
Babi Pangang
Lekker zoet en pittig varkenspoulet, serveer met Atjar Tjampoer, rijst en kroepoek. Het is ook lekker snel klaar.
Indonesische gehaktballetjes
Gehaktballetjes gemaakt met half-om-half gehakt, gekruid op Indonesische wijze met kerriepoeder, ketjap manis en atjar tjampoer.