Voor vier personen
Benodigdheden
- koekenpan
- snijplank en scherp mes
- garde of houten lepel
- schuimspaan
- diep bord
Ingrediënten
- 250 gram magere speklappen
- 40 gram bloem
- 5 deciliter melk
- peper, zout, paprikapoeder, nootmuskaat, eventueel wat bouillonpoeder
Bereiding speksaus
Snij de speklappen in kleine reepjes. Verhit de koekenpan en bak hierin de spekreepjes bruin en knapperig zonder boter toe te voegen. Schep de spekreepjes met de schuimspaan uit de pan in het diepe bord, zodat het vet in de pan achter blijft. Strooi de bloem in het vet en laat de bloem al roerende garen (de roux is gaar als deze begint te “zweten”).
Voeg dan een scheut koude melk toe en laat dit al roerende aan de kook komen. Zo ontstaat een glad mengsel. Voeg steeds een scheutje koude melk toe en roer goed door en laat het steeds opnieuw aan de kook komen. Herhaal dit tot de melk op is. Breng op smaak met wat peper, zout, nootmuskaat en paprikapoeder. Voeg er eventueel nog wat bouillonpoeder aan toe als je de saus te flauw vindt. Schep de spekreepjes weer terug in de saus en laat het geheel goed doorwarmen.
Lekker bij gekookte aardappelen, kropsla en een gekookt eitje.
Tip
- Als er te veel vet uit de speklappen is gebakken, schep dan wat van het vet uit de pan, anders wordt de saus te vet.
Ook lekker
Ajam Pedis (hete kip)
Ajam Pedis of Indonesische hete kip zijn kippenpoten of kipkarbonades in een pan gebraden met hete pepers of Lomboks.
Wild zwijn braadstuk
Dit wild zwijn braadstuk moet 2 – 3 uur stoven met jeneverbessen voor het beste resultaat.
Saté van varkenshaas met pindasaus
Deze saté met pindasaus is gemaakt van varkenshaas. Je kunt de varkenshaas ook vervangen door kippendijfilet.
Kollemol, gehaktbrood uit de Römertopf
De römertopf is een soort stoomschaal van voor de tijd van stoomovens. Het is poreuze, aardewerken schaal met deksel. In de jaren ’70 was in vrijwel ieder Nederlands huishouden wel een römertopf te vinden.
Duvelkesvlees
Deze heerlijke schotel met Duvelkesvlees maak je van varkenspoulet, kipfilet of kippendijfilet, de bereidingswijze is hetzelfde.