Sinaasappelbavarois

Dit recept komt van Tante Mien, een tante van Stefania, de fotograaf van het Culinair Geheugen. Tante Mien maakte altijd lekkere desserts, waarvan bitterkoekjespudding nog steeds het favoriete toetje van Stefania is. Deze bavarois komt met stip op nummer twee.

Bereiding

Voorbereiding

  • Vet de bavaroisvormen in met  olie of een beetje eiwit en zet ze omgekeerd op een stukje keukenpapier weg zodat de overtollige olie of het eiwit eruit kan lopen.
  • Boen een sinaasappel schoon en rasp een beetje van de oranje schil met een fijne rasp. Dit gebruik je straks voor de garnering (zorg ervoor dat er geen wit van de sinaasappel bij komt, dat smaakt bitter).
  • Pers de sinaasappelen en de citroen uit en meet het sap af in een litermaat. Vul indien nodig aan met water tot 2 deciliter.
  • Week de blaadjes gelatine minimaal vijf minuten in een kom met koud water, zorg ervoor dat alle gelatine goed onder water staat.
  • Splits de eieren, doe het eiwit in een vetvrije mixkom en zet deze tot verder gebruik in de koelkast.

Mengsel

Doe de eidooiers met het sinaasappelsap, vier eetlepel suiker en het zakje vanillesuiker in de kom die je op de steelpan met water kunt zetten. Klop dit mengsel met een mixer schuimig. Zet de steelplan met water op een middelhoog vuur en zet de kom met het sinaasappel-eimengsel erop. Verwarm het mengsel al roerend boven de steelpan, totdat het mengsel goed warm is. Haal de kom van het water af. Knijp de geweekte gelatine goed uit en roer de gelatine door het mengsel. De gelatine lost op in het warme mengsel. Laat nu het mengsel afkoelen en roer regelmatig goed door. Je zult merken dat het mengsel lichtjes opstijft (lobbig wordt) en de dikte van vla krijgt.

Kloppen van het eiwit

Maak de gardes van de mixer goed schoon en klop het eiwit stijf met de mixer. Het eiwit moet zo stijf zijn, dat je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit eruit loopt.

Klop de slagroom met een eetlepel suiker stijf. Meng het grootste gedeelte van de slagroom met de sinaasappel vla en spatel dit door het stijfgeklopte eiwit (hou een beetje slagroom achter voor de garnering). Verdeel dit mengsel over de bavaroisvormen of doe het over in een mooie (diepe) glazen schaal. Laat de bavarois enkele uren opstijven in de koelkast.

Bavaroisvorm

Als je bavaroisvormen gebruikt, kun je na enkele uren de bavarois op een mooi bord storten en dan nog garneren met een beetje geraspte sinaasappelschil of mandarijntjes uit blik en enkele toefjes slagroom. Als je de bavarois in een kom serveert, dan garneer je de bavarois in de kom met een paar toefjes slagroom en een beetje geraspte sinaasappelschil of mandarijntjes.

 

recept sinaasappelbavarois
Voor zes personen

Benodigdheden

  • 1 litermaat
  • steelpan met water en glazen schaal of kom die je er bovenop kunt zetten zonder dat de bodem van de kom het water raakt
  • handmixer
  • 2 mixkommen met een inhoud van 2 liter
  • 2 bavaroisvormen van 0,6 liter of kom van minimaal 1.5 liter

Ingrediënten

  • 3 sinaasappelen
  • 1 citroen
  • ½ dl water
  • 8 blaadjes gelatine
  • 2 verse eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ¼ liter slagroom
  • 5 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel zonnebloemolie of eiwit
  • eventueel wat mandarijntjes uit blik voor de garnering

 

Tip

Ik maak gebruik van bavaroisvormen met een ontluchtingsdopje. Door dat dopje komt de bavarois gemakkelijk uit de vorm. Heb je een bavaroisvorm zonder dopje, dan kun je de vorm heel eventjes voorzichtig in een bak met warm water houden, dan laat de bavarois los van de vorm. Let wel op dat geen water bij de bavarois komt.

Je kunt de bavarois natuurlijk ook in een mooie schaal serveren als je geen bavaroisvormen hebt.

Pin It on Pinterest

Share This