Door te stoven met toevoeging van bier, wijn en/of azijn worden ook de wat taaiere stukken rundvlees malser en lekkerder. In het onderstaande recept wordt runderpoulet gestoofd in donker bier. Dit is lekker bij frietjes of op een broodje. Het recept is afkomstig van de moeder van mijn collega Lonneke.
Voor 8 personen
Benodigdheden
- 1 grote braadpan of hapjespan met deksel
- houten lepel
- snijplank met scherp mes
- dunschiller
- keukenpapier
Ingrediënten
- 1 kilo runderpoulet
- 3 grote uien
- 2 winterwortelen
- 1 appel
- 2 eetlepels wijnazijn of rode wijn
- 1 eetlepel bloem
- 3 kruidnagels
- 3 laurierblaadjes
- 1 bouillontablet of 1 eetlepel bouillonpoeder
- 2 plakken ontbijtkoek
- 1 flesje donker bier
- 1 theelepel suiker
- 75 gram boter of margarine
- peper, zout, kaneel, tijm, nootmuskaat
Tips
- Serveer met aardappelpuree of aardappelkroketjes.
- Kijk ook eens bij het recept voor varkenspoulet met champignons.
Bereiding runderpoulet
Pel de uien en snij ze in ringen of grove stukken. Schil de wortelen en snij ze in blokjes. Schil de appel en snij in blokjes.
Laat het runderpoulet voordat je begint met koken een half uur op kamertemperatuur komen en dep het dan goed droog met wat keukenpapier.
Kruid het vlees met zout, peper, kaneel, tijm en nootmuskaat. Verhit de boter in de braadpan op middelhoog vuur tot het schuim weg trekt en de boter licht verkleurt. Bak het poulet in porties rondom mooi bruin. Voeg de uien toe en bak ze mee tot ze glazig zien. Voeg de wortelblokjes toe en bak ook deze enkele minuten mee. Strooi de bloem in de pan en roer goed door.
Voeg dan de wijn of wijnazijn, bier, bouillontablet, appel, suiker, laurierblaadjes en kruidnagel toe en roer goed door. Laat het geheel op middelhoog vuur rustig aan de kook komen. Zet het vuur, zodra het geheel kookt op de laagste stand en laat het vlees enkele uren sudderen tot het goed gaar is. Gebruik eventueel een vlamverdeler.
Controleer regelmatig of er niet te veel vocht verdampt. Als er te veel vocht verdampt, voeg dan een scheutje warm water toe. Verkruimel, als het vlees gaar is, de peperkoek in de pan en laat het geheel dan nog 10 minuten sudderen, zodat de saus kan binden.