runderpoulet recept
Voor 8 personen

Benodigdheden

  • 1 grote braadpan of hapjespan met deksel
  • kom of schaal
  • schuimspaan
  • houten lepel
  • snijplank met scherp mes
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 1 kilo runderpoulet
  • 250 gram champignons
  • 1 middelgrote ui
  • 2 eetlepels mosterd
  • 5 zilveruitjes en wat van het vocht (azijn) van de zilveruitjes
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 3 eetlepels ketchup
  • 50 gram boter of margarine
  • 5 deciliter warm water
  • peper, zout, kerriepoeder, paprikapoeder, nootmuskaat

Bereiding runderpoulet

Kruid het vlees met zout, peper, kerriepoeder, paprikapoeder en nootmuskaat en wrijf het in met mosterd. Verhit 30 gram boter in de braadpan op middelhoog vuur tot het schuim weg trekt en de boter licht verkleurt. Bak het poulet rondom mooi bruin.

Doe dan een beetje ketchup en ketjap, de zilveruitjes en het vocht van de zilveruitjes bij het poulet in de pan roer dit goed door het braadvet. Blus af met warm water. Zet het vuur op de laagste stand, gebruik eventueel een vlamverdeler en laat het vlees enkele uren sudderen totdat het goed gaar is. Minimaal 3 uur geeft het lekkerste resultaat. Als je merkt dat er teveel vocht verdampt, vul het dan aan met een scheutje warm water.

Haal het vlees, als het gaar is uit de pan, haal ook de jus uit de pan en bewaar tot later.

Maak de pan schoon met wat keukenpapier.

Bereiding champignonsaus

Pel de ui en snipper deze fijn. Maak de champignons schoon en snij in plakjes.

Verhit 20 gram boter in de braadpan op middelhoog vuur en fruit daarin de ui totdat deze glazig is, voeg dan de champignons toe en bak deze ongeveer 5 minuten mee. Zorg ervoor dat het meeste vocht van de champignons verdampt is. Snij het runderpoulet nog wat kleiner en doe het terug in de pan bij de uien en champignons, voeg nog wat van de jus van het vlees toe en laat nog 10 minuten op een laag vuur sudderen.

Als de saus nog wat dun is, kun je de saus extra binden: meng 1 eetlepel maïzena met 3 eetlepels water in een klein kommetje en voeg dit toe aan de saus. Laat het geheel nog even doorkoken.

Tips

  • Als je geen al te grote braadpan hebt, is het handig als je het poulet in twee porties aanbraadt, het schroeit dan sneller dicht en blijft daardoor malser.
  • Serveer met aardappelpuree.
error:

Pin It on Pinterest

Share This